Az állatkínzásba belepusztult kecskéinek tetemével etette láncra vert kutyáit a boconádi horrorgazda

2019. február 26., 10:29

Szerző:

A Hevesi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a gazdával szemben, aki

olyan borzalmas körülmények között tartotta az állatait, hogy abba több belepusztult.

Az 51 éves férfi Boconád belterületén két lovat, szarvasmarhákat, valamint nagyobb számban juhokat és kecskéket tartott bekerített telephelyén. 2018. tavaszán egy lakossági bejelentésre indult hatósági ellenőrzés feltárta, hogy a vádlott durván és sorozatosan megszegte a haszonállatok tartására vonatkozó előírásokat.

A telephelyet átvizsgáló személyek a helyszínen több mint egy tucat kecske, egy juh és egy szarvasmarha tetemét találták meg a takarmányozásra szolgáló szalmabálák között.

A láncra vert kutyák előtt állati csontok és végtagmaradványok voltak, bizonyságául annak, hogy a vádlott a korábban már elpusztult jószágokkal etette a kutyáit.

A szarvasmarhák előtti itató száraz volt, a kecskék etetőjébe pedig több állat feje beszorult. A trágya az állatok elhelyezésére szolgáló szűkös karámokban térdig ért és az ott pangó vízzel keveredett.

Az illetékes közigazgatási hatóságok kötelezték a gazdát a szabálysértések megszüntetésére, meg is bírságolták őt – eredménytelenül. A vádlott az állatok vízellátásáról továbbra sem gondoskodott, az elszaporodott rágcsálók irtása érdekében nem intézkedett, a karámokat nem tisztította, a felgyűlt trágyát nem szállította el. Az is megtörtént, hogy

három szarvasmarha az éhségtől hajtva végső kétségbeesésében átszakította a villanypásztort, és kitört a szomszédos vetésbe, hogy ott legelhessen.

Azok közül az állatok közül viszont, amelyek a telephelyen maradtak több is elhullott az ott fennálló rettenetes életkörülmények miatt – írta az Ügyészség.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.