Az államtitkár most már egészen magasról tesz a csigalassúságú vonat miatt aggódó mátészalkaiakra

2018. október 25., 15:11

Szerző:

A csigalassúságú vonatot bemutató videójával országos hírnevet szerzett MátészalkaLeaks tagjai kidolgoztak egy javaslatot, amellyel évente 55 millió forintot spórolhatna a MÁV. Ezt szerették volna megosztani a közlekedéspolitikáért felelős államtitkárral, így meghívták őt Mátészalkára,

egy különleges szatmári ebédre.

Mosóczi László először elfogadta a meghívást, és azt írta, októberben térségi programjaihoz kapcsolva szívesen találkozik az aktivistákkal. Ehhez képest a civilek a Magyar Időkben azt olvasták magukról: „Bár egyes híradások kész tényként közölték, hogy Mosóczi László az eredetileg szakmai háttérbeszélgetésre szóló felkérést elfogadta, értesüléseink szerint az egyeztetés – a politikai színezetű sajtókampány miatt – a közeljövőben nem valósul meg."

Mosóczi László
Fotó: kormany.hu/Muray Gábor

Népszava beszámolója szerint ezután újabb levélben fordultak az államtitkárhoz, ám azt a választ kapták, hogy

„a minisztérium komolytalan, politikai célú akciókban nem kíván részt venni.

A tárca inkább a hazai közlekedési infrastruktúra fejlesztésén dolgozik, amire 2022-ig mintegy 4000 milliárd forintot fordít a kormány. Mátészalka térségében a gyorsabb és színvonalasabb közlekedésért egyebek mellett előkészítés alatt áll az M49 autóút megépítése az M3 autópályától az országhatárig” – írja a lap.

Mindeközben már ott tartunk, hogy telekocsival is sokkal gyorsabban el lehet jutni Kelet-Magyarországról Budapestre, mint vonattal. A MÁV rengeteg pénzt bukik a csigalassú járatok miatt.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.