Az Állami Számvevőszék nem hajlandó kivizsgálni, mennyibe került Magyarországnak Nikola Gruevszki szöktetése

2018. november 26., 16:35

Szerző:

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzési tevékenysége során minden más szervezettől független, ezért nem végez ellenőrzéseket politikai pártok vagy bármely más szervezetek követelései alapján.

Az ÁSZ az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében Gréczy Zsolt DK-frakciószóvivő sajtótájékoztatójára reagált, amelyen az ellenzéki párt arra szólította fel az Állami Számvevőszéket, hogy rendkívüli vizsgálattal állapítsa meg,

mennyibe került Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő "szöktetése".

Az ÁSZ a közleményben azt írta, az ellenőrzési tevékenységeket előre meghatározott, féléves nyilvános ellenőrzési terv alapján végzik, amelyet kizárólag az Országgyűlés döntése alapján kötelesek módosítani.

A megkereséseket, kezdeményezéseket, bejelentéseket ugyanakkor jelzésként kezelik, az ellenőrzések tervezése során azokat a kockázatelemzési rendszerbe beépítik, figyelembe veszik és hasznosítják – írja a távirati iroda.

A Deutsche Welle szerint a köztörvényes bűnöző Nikola Gruevszki szökését magyar diplomaták segítették, a Politico azt írta, hogy a bukott macedón miniszterelnök Magyarországra menekítésében a magyar titkosszolgálat is közreműködhetetett.