Az Állami Számvevőszék elnökének sikerült amiatt megtámadnia a kórházakat, amire az Orbán-kormány kötelezte őket

2018. augusztus 7., 15:39

Szerző:

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, volt fideszes parlamenti képviselő a hétfői Magyar Időkben megjelent interjúban a kórházakat – többek között – amiatt támadta, hogy a vécépapírt nem közbeszerzésen vásárolják. Annak ellenére, hogy az egészségügyi intézményeket épp az Orbán-kormány kötelezte arra, kizárólag a Belügyminisztérium büntetés-végrehajtási cégeitől vegyék a papírtekercseket. Még akkor is, ha azok drágábbak a piacon beszerezhető termékeknél – írja a 24.hu.

Az elnök újdonságként tálalta, hogy az egészségügyben anarchia és botrány van, illetve rendszerszintű problémává vált a gazdálkodási szabályok be nem tartása. Domokos erre példaként a vécépapírt hozta fel, azt állítva, hogy a kórházak hatalmas mennyiségben vásárolnak papírt, de fel sem merül, hogy ezt közbeszerzési eljárásban tegyék.

Domokos László
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

– Valahogyan kiválasztja a beszállítót, amelyik – a szabálytalan beszerzés miatt – minden bizonnyal jóval áron felül szállítja le az árut az intézménynek. A kórháznál a megérkező mennyiséget elfelejtik felvenni a leltárba, aztán amikor a beteg bemegy az illemhelyre, felháborodva tapasztalja, hogy nincs guriga. Teszem hozzá, teljesen jogosan. Leltár, nyilvántartás hiányában viszont senki nem tudja, mi lett a nagy mennyiségű vécépapír sorsa: lehet, hogy az összeset kitették a mosdókba és elfogyott, így többre lenne szükség, de az is előfordulhat, hogy egy részét ellopták. Mivel az egész folyamat teljesen szabálytalan, sajnos a lopás lehetősége mellett felmerül a korrupcióé is – elemezte a helyzetet az ÁSZ elnöke.

A 24.hu emlékeztet arra, hogy ezt a komoly költségtételt jelentő beszerzést az Orbán-kormány évekkel ezelőtt rendeletben szabályozta az intézmények számára.

A 2011-ben kiadott 9-es BM-rendelet a központi államigazgatási és a rendvédelmi szervek mellett az egészségügy területén működő országos intézeteknek, valamint az állami kórházaknak is kötelezővé tette, hogy a fogvatartottakat foglalkoztató BM büntetés-végrehajtási cégeitől rendeljenek meg egy sor terméket.

Ez az előírás kiterjedt többek között az úgynevezett közületi toalettpapír beszerzésére is.

A rendelkezés szerint egészen addig ezektől a cégektől kell a termékeket vásárolni, amíg nem tudják a Központi Ellátó Szervnek „hitelt érdemlően” bizonyítani, hogy a büntetés-végrehajtási cégek terméke legalább 20 százalékkal drágább más termékeknél.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.