Az Alkotmánybíróság aligha fogja keresztülhúzni az Orbán-kormány számításait, a parlamenti választások előtt már nem lesz döntés a lex CEU-ról

2018. január 12. 21:19 - szerző: Ágoston Zoltán

Szinte biztos, hogy csak az április 8-án tartandó parlamenti választások előtt fog döntést hozni az Alkotmánybíróság a felsőoktatási törvény lex CEU néven ismert módosításáról – írja forrásaira hivatkozva az ATV. A hírtelevízió alkotmányjogászokat kérdezett meg erről, és ha az információ helytállónak bizonyul – fűzhetjük hozzá –, az egyértelműen a Fidesznek és az Orbán-kormánynak kedvez a megméretés előtt.

Fotó: Kökényesi Gábor

A lex CEU világszerte hatalmas felhördülést váltott ki azután, hogy az Orbán-kormány 2017. április 4-én kivételességi eljárásban lenyomta az Országgyűlés torkán a jogszabályt, amely szerint az Európai Gazdasági Térségen kívülről érkező külföldi egyetemek közül csak azokat hagyná működni Magyarországon, amelyek az anyaországukban – a CEU esetében az Egyesült Államokban – is folytatnak képzést. A Soros György által alapított egyetem mellett rengeteg külföldi felsőoktatási intézmény és kutatóintézet állt ki, Budapesten pedig rég nem látott tömegtüntetéseket tartottak az Orbán-kormány ellen, így a Fidesz aligha szeretné, hogy az alkotmánybírósági döntés miatt az ellenzék ihletet nyerjen egy hasonló méretű összefogáshoz az április 8-i parlamenti választások előtt. 

Az ATV a cikkében ír a civiltörvényről is, amelyet az Alkotmánybíróság kedden kezd el tárgyalni, és amely előtt a hírtelevízió forrásai szerint zöld jelzést fog adni a taláros testület.