Az Alaptörvény szerint mindenki egyenlő, de amíg Gruevszki különleges eljárást kap, sok menekült gyereket a tranzitzónában tartanak fogva

2018. november 21., 08:36

Szerző:

Szépen levezette a Magyar Helsinki Bizottság az Orbán-kormány retorikája és a valóság közötti ordító különbséget. Mint ismert, tegnap volt a gyermekjogok világnapja, ennek alkalmából szedett össze a civil szervezet hat tényt, ami kissé más megvilágításba helyezi a családok évét. Íme: 

„Hat bájos tény mára. 

  • 1) Ma van a gyermekjogok világnapja.
  • 2) A magyar kormány döntése értelmében 2018 a családok éve.
  • 3) A Magyarországtól menedékjogi védelmet kérők 55%-a gyerek volt 2018 első felében.
  • 4) A menedékkérő gyerekek többségét tranzitzónákban tartják fogva.
  • 5) Mikola Gruevszki volt macedón kormányfőt magyar állami segítséggel szállítottak ide, kormányengedéllyel léptették be az országba, különleges bánásmódban részesült és menedékeljárását villámgyorsan lezárták: a hatóság menekültként ismerte el.
  • 6) Az Alaptörvény szerint a törvény előtt mindenki egyenlő.”

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.