Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint a fideszes médiaalapítvány hozza el az igazi médiaegyensúlyt Magyarországra

2019. február 6., 11:09

Szerző:

Az Alapjogokért Központ igazgatója, Szántó Miklós magyarázza a fideszes médiaholding, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány létrejöttét a mától Magyar Nemzet néven megjelenő Magyar Időkben. Írását azzal az állítólag ismert magyar mondással kezdi, hogy a pánikreakció automatizált válaszokat szül, és ez jellemezte a KESMA létrejöttére adott kritikákat.

A tavaly november végén összeállt fideszes médialapítvány 476 sajtóterméket szívott már magába, ahogy fogalmaznak, a felajánlásoknak köszönhetően. Szánthó Miklós véleménycikke Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség címmel jelent meg, ami egyúttal az alapítvány fő üzenete is lehet.

– A sejtetések mélyén megbújó „vád” pedig a magyar médiapiac radikális átalakítása-átalakíttatása, holott az, hogy az alapítvány tulajdonába kerültek eddig is vállaltan jobboldali médiaeszközök, az aktuálisan fennálló közéleti erőviszonyokat valójában nem változtatja meg

– írja Szánthó.

Az AK igazgatója szerint az tény, hogy a korábbiakhoz képest a magyar nyilvánosság szerkezete általánosságban kiegyensúlyozottabbá vált az elmúlt években, amelynek szimbolikus kifejeződése az a folyamat, ami az alapítványnak történt felajánlásokban megtestesült.

Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Szánthó hosszasan kritizálja a nem konzervatív, vagy alapítványi tulajdonú, és főleg liberális médiát, olyan kifejezésekkel megtűzdelve, mint polkorrekt nyelvezet, álhírterjesztés, őszintétlenség és kettős mérce.

– A tolerancia bajnokai tehát intoleránsak mindennel szemben, ami megbontja világértelmezésük tételezett egységességét. Így egy jobboldali médiaalapítvánnyal szemben is, melyet valójában azért támadnak ilyen hevesen, mert az nem liberális. A Közép-­európai Sajtó és Média Alapítványnak ugyanis valóban célja, hogy az általa vallott értékek mentén elősegítse a valódi médiaegyensúlyt Magyarországon

– fogalmaz Szánthó.

Szerinte a balliberális oldal valójában nem híve a jó újságírásnak és a médiapluralizmusnak, mert csak saját szájszagos leheletét szereti viszontérezni a nyilvánosságban – ellenkező esetben a megfélemlítés és fenyegetés hol burkolt, hol nyílt eszközeivel terrorizálja a más véleményen lévőket.

– A médiapluralizmusnak azonban két oldala van: egy belső és egy külső. A belső (szubjektív) médiapluralizmus igazi sajtószabadságot jelent: azt, hogy egy sajtóterméknek nem kell világnézetileg semlegesnek lennie – sőt vállalja irányultságát –, de szabadon, ideoló­giai-nyelvpolitikai kötöttségektől mentesen működhet

– adja meg a választ a mindenkit kínzó kérdésre.

Hozzáteszi, hogy a médiapluralizmus külső (objektív) oldalán az értendő, hogy az adott médiapalettán fellelhető sajtótermékek összességükben, „vertikálisan” egy kiegyensúlyozott látképet nyújtanak, ahol nemcsak a progresszív kánont osztó, sokszor apolitikusnak beállított felületek vannak jelen, hanem az azzal szemben állók is.

Írását azzal a fennkölt mondattal zárja, hogy az alapítvány tulajdonában lévő eszközpark pedig e korszaképítő célt fogja szolgálni, a haza üdvére, a köz szolgálatában, és egyesült erővel.

Az írás aktualitását az is adhatja, hogy épp a napokban jelent meg Varga István, a KESMA mostanra már csak volt kuratóriumi elnökének interjúja a Behiren. Ebben Varga arról beszélt, hogy igényes, jó tollú újságírókat jelenleg a másik oldalon lát, nem a kormányoldal sajtóján. Ő a Népszavával kezdi a napját, Élet és Irodalmat vesz, Origo helyett pedig Indexet olvas. Az interjút a 444 szúrta ki és tette közzé, estére Varga már le is mondott posztjáról. Állítólag maga Rogán Antal kabinetminiszter szállította neki a selyemzsinórt, vagyis mondta meg, hogy távoznia kell.

 

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.