Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Az akadémiai dolgozók szívesen ellátják tanácsokkal Palkovics Lászlót, ha alkalmatlannak érzi magát feladatai ellátására

2019. február 18. 21:30 - szerző: B. V.

Hagyjon fel Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az ötletszerű, naponta változó javaslatokkal – üzeni az Akadémiai Dolgozók Fóruma a tárcavezetőnek. Az ADF közleményében azt írja, hogy aggodalommal figyelik a dolgozók az ITM újabb és újabb felvetéseit a Magyar Tudományos Akadémia átalakításával és az akadémiai vagyon kiszervezésével kapcsolatban.

Fotó: Merész Márton

A fórum közleményét arra reagálva adta ki, hogy egy múlt heti megbeszélés jegyzőkönyve szerint az Orbán-kormány egy alapítványba szervezné ki  az MTA kutatóintézeteit és vagyonát a Corvinus  mintájára, a jelenleg közalkalmazotti státuszú munkatársak elveszítenék jogviszonyukat, az MTA pedig teljes kutatóhálózatát, ezzel együtt vagyona nagy részét is.

„A Magyar Tudományos Akadémia a legnagyobb közbizalmat élvező, közel 200 éves nemzeti intézményünk, nemzeti önazonosságunk letéteményese. Szétverése visszafordíthatatlan károkat okozhat a magyar nemzetnek. A magánvagyonok kezelésére létrehozott alapítványi forma alkalmatlan arra, hogy nemzeti vagyonunkat kezelje”

– írja az ADF.

Álláspontjuk szerint az újonnan létrehozandó alapítványok nem illeszkednek a magyar jogrendbe, és számos aggályos rendelkezést tartalmaznak. A törvénytervezet szakít a Polgári Törvénykönyv garanciáival, és megnehezíti a vagyon állami ellenőrzését is.

Az ADF úgy véli, a Magyar Tudományos Akadémia esetében tisztázatlan az is, mi tenné ki az alapítvány vagyonát, csak burkolt utalások vannak az MTA jelenlegi vagyonára.

– A Magyar Tudományos Akadémia valódi értéke a kiművelt emberfőkben rejlik, ezt szolgálja az ingó és ingatlan vagyon, a laborok, kutatóházak, műszerek és gyűjtemények. Ezen vagyonelemek értékesítése a kutatást lehetetlenítené el – jegyzik meg.

Az Alaptörvényre és az Akadémiai törvényre tekintettel az Akadémiai Dolgozók Fóruma határozott nemet mond a miniszter azon tervére, hogy a Magyar Tudományos Akadémiát magánvagyon-kezelői alapítványokba szervezze ki. Felszólítják a minisztert, hogy tárgyalásai során ne vegyen igénybe ügyvédi irodákat.

Közleményük az alábbi megjegyzéssel zárul:

„Ha alkalmatlannak érzi magát feladatai ellátására, forduljon hozzánk: szívesen ellátjuk tanácsokkal arra nézve, hogyan lehet egy korszerű akadémiai intézményrendszert működtetni.”