Az 1982-ben kitüntetett belügyi tudósító, Stefka István rágalmazásért feljelentette az újságírót, aki volt kommunistának nevezte

2019. április 5., 20:32

Szerző:

Rágalmazásért feljelentést tett a 444 újságírója, Herczeg Márk ellen Stefka István, a Pesti Srácok lapigazgatója. Stefka István azután fordult bírósághoz, hogy a 444 2018. december 31-én felhívta a figyelmet a Pesti srácok egyik cikkére, amely azt hangoztatta:

„Nagy Imre bűneit semmiféle gesztus, semmiféle hőstett nem teheti jóvá, nem teheti meg nem történtté. Óriási hibát követtünk el, amikor megbocsátottunk neki. Ezzel a megbocsátással azt mondtuk, hogy voltak rendes kommunisták is. Hogy a kommunisták meg tudnak változni, hogy van megbocsátás a kommunistáknak.”

A 444 azon kajánkodott, hogy az enyhén szólva kormányközeli Pesti Srácok ezzel nemcsak több, jelenleg a Fideszben politizáló MSZMP-tagot bélyegzett meg, hanem a saját lapigazgatóját is megfosztotta a megváltás lehetőségétől, hiszen Stefka István a rendszerváltás előtti Belügyminisztérium tudósítója volt, 1982-ben ki is tüntették a munkájáért. A 444 cikkét mi is vidáman szemléztük a szilveszteri buli előtt, a portálnak a mostani cikkéből azonban az derül ki, hogy Stefka István januárban, tíz nappal a megjelenése után feljelentést tett a szerzője ellen.

1956 - Pesti srácok emlékpark nyílt a Józsefvárosban
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Keresetében a Pesti Srácok lapigazgatója azt írta, hogy közszereplőnek tartja magát, de a cikk „jelentősen túlmutat azon, amit közszereplői mivoltából fakadóan tűrni köteles”, hiszen nem volt semmilyen kommunista szervezet tagja, az átvilágításán három bíró igazolta, hogy tiszta. A bíróság ezt az érvet nem fogadta el. Indoklása szerint a 444 cikke nem állította, hogy stefka István MSZMP- vagy KISZ-tag lett volna, valakit kommunistának nevezni ebben a kontextusban 

nem tényállítás, hanem olyan értékítélet, amely sem a rágalmazás, sem pedig a becsületsértés szempontjából nem tényállásszerű, ezért bűncselekményt nem valósít meg.

Az eljárást a bíróság tárgyaláson kívül megszüntette.

Stefka István 2016-ban azt mondta az 1982-es kitüntetéséről:– Szakmai díjakat valóban kaptam a nyolcvanas években a vidéki és tényfeltáró riportjaimért, amelyek persze a lazuló rezsimben sem nagypolitikai tabutémákról, hanem társadalmi vitákról és helyi gondokról szólhattak. Alapítója voltam a Balaton Rádiónak és a még mai napig is műsoron lévő Napközben című rádióműsornak. És igen, valóban kaptam egy sajtódíjat a Belügyminisztériumtól is, a köztörvényes bűnözőkkel a Magyar Televízió számára készített interjúsorozatomért. Mertem volna nem átvenni.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.