Riporterek Határok Nélkül: Kovács Zoltán gúnyt űz a magyarokból

2020. január 28., 12:14

Szerző:

Gúnyt űz a magyar lakosságból Kovács Zoltán kormányszóvivő azzal, hogy az Orbán Viktorral szemben kritikus osztrák sajtót eszközként használja fel az antiszemitizmusra való fogékonyság megerősítésére – írta közleményében a Riporterek Határok Nélkül ausztriai szervezetének elnöke, a hvg.hu vette észre.

Az osztrák ORF 1 közszolgálati tévécsatorna „Gute Nacht Österreich” (Jó estét, Ausztria) című talkshowja január 23-án este 16 perces összeállítást szentelt Magyarországnak. A műsorban szó esett Ferenc Józsefről, Heinrich Pecináról is, de Peter Kelin műsorvezető megemlítette, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök hogyan épített egyszerre saját médiabirodalmat és stadiont.

Kovács Zoltán, a magyar kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára ezután Twitteren Soros György által kezdeményezett kampányként állította be az adást, és az ORF-et is kritizálta.

Rubina Möhring, a Riporterek Határok Nélkül ausztriai szervezetének elnöke erre úgy reagált, nem engedik, hogy hiteltelennek állítsák be újságíróik oknyomozó munkáját.

„A magyar kormányzati körök nyugtalanságáról árulkodik, hogy ezt a minőségi munkát politikai kampányként próbálják elintézni”

– tette hozzá.

Fotó: Facebook/Kovács Zoltán

Az osztrák Riporterek Határok Nélkül hangsúlyozza, a magyar média szerkezete gyökeresen átalakult az elmúlt években, és rendkívül fontos, hogy az ausztriai sajtó figyelemmel kísérje a szomszédos országban zajló fejleményeket.

„A magyarországi emberek híreket akarnak, szabadon akarnak hozzájutni az információkhoz – beleértve a kritikus hangokat. Annak a kormánynak, amely azt állítja magáról, hogy Magyarország lakosságát képviseli, tiszteletben kellene tartania ezt a kívánságot”

– jelentette ki Rubina Möhring.

2010 óta, amióta Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke, az ország a Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság-ranglistáján a 23-ról a 87-ig helyre csúszott vissza.

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.