Kihúzta a gyufát a kormány az Ausztriában dolgozó magyaroknál

2020. szeptember 4. 12:00 - szerző: 168 Óra - forrás: Népszava

Forranak az indulatok a határzár miatt. 40-41 ezer ausztriában dolgozó magyar keresete került veszélybe.

„Elárulva, diszkriminálva, megszégyenítve érzik magukat” szigorított határátlépési szabályok miatt az Ausztriában élő, dolgozó magyarok – a tömegesen érkeznek ilyen és ehhez hasonló panaszok a Külgazdasági és Külügyminisztériumba a Népszava információi szerint.

A lap szerint a bécsi magyar nagykövetséget több esetben is dühös magyarok hívták fel azzal: munkáltatójuk már jelezte, hogy ha nem tudnak folyamatosan dolgozni, akkor elbocsájtja őket. Forrásaink szerint felháborodott osztrák munkáltatók is keresték a bécsi követséget, hogy tiltakozzanak a szabályok miatt, de volt, aki már azt is felvetette: a magyarok helyére könnyen találnak szlovák munkaerőt. A statisztikák szerint 40-41 ezer munkavállalót és családjaikat érintheti negatívan a kormány döntése.

Mindezek miatt a határzár jelenlegi szabályozása ellen tiltakozók szombatra demonstrációt is hirdettek a bécsi magyar nagykövetség elé. Itt érdemes megemlíteni: egy lapunk által megismert kormányzati belső feljegyzés rögzíti azt is, hogy az egzisztenciájukat féltő ingázók közül többen azzal fenyegetőztek, hogy bár eddig a Fideszre szavaztak, 2022-ben már nem számíthat voksukra a kormánypárt, így „az ügy hovatovább politikai kérdéssé növi ki magát” - írja a Népszava.