Székesfehérvár 10 ezer euróval segíti ki a bozóttüzektől szenvedő Ausztráliát

2020. január 16., 11:18

Szerző:

Korunk talán egyik legnagyobb természeti katasztrófája zajlik jelenleg Ausztráliában, soha nem látott méretű és hevességű tüzek tombolnak 10,7 millió hektárnyi, vagyis körülbelül Magyarország-méretű területen. Egy ilyen katasztrófa mind okaiban, mind következményeiben globális probléma, aminek a kezelése közösségek globális együttműködését és szolidaritását igényli – írta Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere Facebook-oldalán.

A fideszes városvezető hangsúlyozta, hogy Székesfehérvárnak szerepet kell vállalnia ebben, ha szükséges, ahogyan a Notre Dame leégése kapcsán is tették.

„Városunk ezért 10 000 eurót ajánl fel az ausztrál államnak vagy egy általa megjelölt szervezetnek. Erről természetesen egyeztetni fogunk a canberrai magyar nagykövetséggel”

– jelentette be.

Posztja szerint tisztában vannak azzal, hogy a probléma nagyságrendje messze túlmutat a felajánlás méretén, és azzal is, hogy Ausztrália gazdag és önállóan cselekedni képes nemzet.

„Azonban a probléma nagysága nem indok a tétlenségre, hiszen amíg egy földi légkörben, ökoszisztémában élünk, addig a probléma nem egy nemzetállamé, hanem mindannyiunké, éljünk a világ bármely pontján”

– tette hozzá. Cser-Palkovics egyúttal ara kérte a többi polgármestert, az állam és a civil szervezetek képviselőit, hogy erejük szerint csatlakozzanak a felajánláshoz, tegyenek közösen az ausztrál tüzek megfékezéséért, és mutassanak cselekvéssel példát.