Bodolai László: „Az Index szerkesztőségének ellenében senkit sem választottam volna meg"

2020. július 28., 18:35

Szerző:

„Komolyabb helyeken ez úgy szokott történni, hogy a szerkesztőség választja a főszerkesztőt, a szerkesztőség tagjai szavazzák meg" – mondta Bodolai László, az Index.hu Zrt. igazgatóságának elnöke 2014-ben az ATV-ben.

A tévé Híradója megkérdezte Bodolait: az Indexnél előfordulhatott volna-e, hogy a szerkesztők döntsenek a következő főszerkesztőről?

Ő azt felelte, hogy odáig el sem jutottak, mert „egyetlen egy napja volt arra, hogy egyeztessen a szerkesztőség vezetésével. Ez a csütörtöki nap volt, amikor délelőtt azt kértem a főszerkesztő-helyettesektől, hogy amíg nem normalizálódik és rendeződik a helyzet, addig a lapot hárman vezessék, és utána majd közösen kigondoljuk, hogy hogy legyen a következő főszerkesztőnek a kiválasztása."

Hozzátette:

a szerkesztőség ellenében senkit nem választott volna, senkit nem rakott volna a szerkesztőség fölé úgy, hogy a dolgozók nem egyeznek bele, vagy nem szavazzák meg.

Arra a kérdésre, hogy ha lett volna a szerkesztőségnek javaslata, azt elfogadta volna-e, Bodolai azt mondta:

„Bárkit én se tudtam volna elfogadni, de az úgy is volt, mikor az Index alakult, volt egy szerksztőségi charta és a szerkesztőségi chartában emlékeim szerint úgy volt, hogy a kiadó és a szerkesztőség közösen választ főszerkesztőt, de úgy, hogy ennek mindenképpen konszenzusos alapon kell lenni. De a szerkesztőségnek vétójoga van"

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.