Kikényszerített felmondásokra és az igazgató feleségével való kivételezésre panaszkodtak a nagykanizsai javítóintézetben

A 168 Óra birtokába került a jegyzőkönyv, amely a volt dolgozók panaszait feltáró vizsgálatról készült.

2019. március 24., 14:00

Szerző: Bíró Veronika

Kiírták az álláshirdetést az Emmi Debreceni Javítóintézet Nagykanizsai Telephelye vezetői pozíciójára. Amint azt a 168 Óra tavaly decemberben megírta, az intézetben vizsgálatok sora folyt. A telephely 12 volt dolgozója január 25-én közérdekű bejelentést tett a fenntartónál, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságon (SZGYF).

A munkavállalók az intézetben fenntartott jogellenes gyakorlat, kikényszerített felmondások és az igazgatóhelyettes személyeskedő döntései miatt tettek panaszt.

A nagykanizsai intézetet 2015. augusztus 26-án alapították az Emmi Debreceni Javítóintézete telephelyeként, az intézményt Gólya István vezeti igazgatóhelyettesi beosztásban.

Fotó: nkji.hu

Az SZGYF akkori főigazgatója, Bátori Zsolt 2018. április 27-i levelében csak annyit írt a bejelentőknek, hogy a közérdekű bejelentés megállapításait kivizsgálták, részben megalapozottnak találták. Válaszában arra nem tért ki, hogy pontosan mit találtak megalapozottnak, a bejelentők ezért az alapvető jogok biztosához fordultak.

A beérkezett panaszt az SZGYF valóban kivizsgálta, 2018 márciusában meghallgatták a bejelentőket, áprilisban pedig helyszíni vizsgálatot tartottak. Bátori Zsolt ezután küldte el információszegény levelét a bejelentőknek. A vizsgálati jegyzőkönyv azonban a 168 Óra birtokába került, ami sokkal konkrétabb aggályokat fogalmaz meg, mint a bejelentőknek ismételten küldött főigazgatói levél.

Visszatérő eleme a jelentésben taglalt panaszoknak, hogy „a problémák elkendőzésének egy módja, hogy a telephelyvezető a jogviszony megszüntetéseknél a közös megegyezést kívánja minden esetben alkalmazni saját, munkáltatói felelősségét elkendőzve.

A meghallgatások szerint a telephelyvezető „így járt el, ha valakivel nem akar együtt dolgozni”.

Visszatérő panasz volt az is, hogy a volt alkalmazottak szerint a telephelyvezető a szintén ott dolgozó feleségével kivételezett. „A meghallgatott jegyzőkönyvekből vélelmezhető a pozitív diszkrimináció. Feleségével a telephely-vezető kivételezett, valamint felesége munkakörét meghaladó intézkedéseket tett.” - olvasható a jelentésben.

Itt rögzítették azt is, hogy a helyszíni vizsgálatot követően a fenntartó jelzést kapott egy meghallgatott dolgozótól, hogy Gólya István felesége megfenyegette őt, mert túl sokáig tartott a meghallgatása.

Megállapították azt is, hogy a Javítóintézeti Tanácsban a korábbi gyakorlattal ellentétben az otthonvezető, aki közvetlenül segíti a telephelyvezető munkáját, nem vesz részt, helyét Gólya István felesége, mint nevelési koordinátor foglalja el. A döntéshozatal úgy történik, hogy a vezető a felterjesztéseket felesége javaslatára fogadja el.

Az intézeti kamerarendszer kezelésével kapcsolatban is felmerült panasz. Eszerint a belső kamerarendszerből Gólya István szóbeli utasítására a karbantartó több esetben mentett ki felvételeket rendőrségi megkeresések miatt. A mentések naplózása nem történt meg, adatkezelési naplóval, elektronikus megfigyelőrendszer szabályzattal nem rendelkezik az intézmény.

Székely László ombudsman felkérésére Bátori Zsolt utódja, Benedek István Zsolt 2019. január 29-i levelében tájékoztatta részletesebben a bejelentőket. Ez a levél a vizsgálati jelentésnél már megengedőbb hangvételű. Eszerint a közös megegyezés kikényszerítésével kapcsolatban a megfogalmazottak nem bizonyíthatóak, a munkajogi panaszok kivizsgálására az SZGYF-nek nincs hatásköre, arra a munkaügyi bíróság rendelkezik hatáskörrel.

Időközben viszont megjelent az álláshirdetés a javítóintézet vezetésére. Ez már nem telephely-vezetői pozíció, hanem intézményvezető (magasabb vezető) beosztásként hirdették meg.

Az SZGYF érdeklődésünkre azt válaszolta, hogy az EMMI Debreceni Javítóintézet és Nagykanizsai telephelyének szakmai átszervezése miatt a nagykanizsai telephelyből önálló intézmény válik, emiatt a jogszabályoknak megfelelően magasabb beosztású vezetőnek kell az önállóvá vált intézmény élére kerülnie.

Hozzátették, hogy az intézményvezetői posztra február 15-én pályázatot írtak ki, amelyre mindenki jelentkezhet, aki a pályázatban szereplő feltételeknek megfelel. A válaszból nem derült ki, hogy Gólya Istvánt megbízatásának lejárta előtt felmentik-e vagy sem, és hogy a pályázati feltételeknek ő megfelel-e vagy sem.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.