A miniszter bevallotta, hogy a jelen állás szerint 2029-ben, 2-3 év késéssel adják át az új paksi blokkokat

2019. november 19., 11:05

Szerző:

Mintegy másfél éves vívódás után a Paks II-es fejlesztésért felelős miniszter az eddigi 2026-27-es, hivatalos céldátum után 2029-re teszi az új atomblokkok átadását – írja a Népszava.

– Még majd' tíz év, amíg ezek a blokkok elkészülnek

– jegyezte meg hétfőn a Parlament gazdasági bizottsága előtti meghallgatása során Süli János Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter. A 2014-ben az atomerőmű-bővítésre kötött magyar-orosz szerződések óta már többször kitolták a határidőt, az utóbbi egy évben már céldátumot sem jelölt ki a kormány. A miniszter azonban tegnap azt nyilatkozta a lapnak, hogy számításából hozzávetőleg 2029-es átadás következik. 

A tényleges indulást befolyásolhatja a próbaüzem időtartama is, amit viszont a miniszter szerint akár egy hónap alatt is lefolytathatnak. Süli János korábbi időpontot sem zárt ki. Emlékeztetett arra, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter korábban 2030 előtti átadást ígért. A Népszava szerint viszont atomszakértők már tavaly is inkább 2032-re valószínűsítették azt.


Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Süli János előadásában azt ígérte, hogy hamarosan új, hivatalos céldátummal állnak elő, ennek előfeltétele a hitelátütemezés rendezése. Az Orbán-kormány ugyanis az orosz kivitelezővel nem fix dátumra szerződött, az orosz fél viszont hitelezőként a visszafizetés első napját 2026. március 15-ében határozta meg. 

Erről már egy éve folynak a tárgyalások Moszkvával, de a megegyezést mind a mai napig, még Vlagyimir Putyin orosz államfő legutóbbi budapesti látogatásán sem sikerült tető alá hozni.

Míg a kormányzati kommunikáció a csúszásért kizárólag Brüsszelt, pontosabban az oroszokkal kötött különböző szerződések uniós engedélyezési időszakát hibáztatta, Süli János már megemlítette az oroszok felelősségét is. Megfogalmazása szerint az orosz fél azért került csúszásba, mert a terveket minden magyar jogszabálynak meg kell feleltetni. Ezt a késlekedést ez év elején szintén engedélyeztették Brüsszellel. Az orosz tervezőket viszont némileg megvédte, mikor közölte, időközben a magyar igények módosultak.

A miniszter megerősítette, a magyar állami megrendelő, a Paks II Zrt. jövő év nyaráig nyújtja be a kivitelezés megkezdéséhez elengedhetetlen létesítési engedélykérelem egy kivonatos változatát az Országos Atomenergia Hivatalnak. A hatóság ezt további egy és negyed évig vizsgálhatja.

A Népszava érdeklődésére Süli János azt válaszolta, hogy a szerződés változatlanul fix áras, a 12,5 milliárd eurós árból 10 milliárdot orosz állami hitelből állnak. Úgy látja, hogy nem szükségesek kiegészítő beruházások.