Atlétikai világbajnokság: az Orbán-kormány úgy tesz, mintha elfogadta volna a fővárosi kerületek feltételeit, de az egészségügy fejlesztéséről nincs szó

2019. november 27., 10:06

Szerző:

Magyar Közlöny szerdai számában megjelent kormányhatározat szerint az Orbán-kormány elfogadta Csepel és Ferencváros önkormányzatának feltételeit a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság.megrendezéséhez.

Bár a kormányhatározat nem részletezi, ezek szerint teljesül a Vituki strand megőrzése, a Duna mederkotrása, az Országos Széchényi Könyvtár Ferencvárosba költöztetése, a zöldfelületek növelése.

A legfontosabb fővárosi követelésnek azonban egyelőre nincs nyoma, az egészségügyi rendszer fejlesztéséről ugyanis a kormányhatározat nem ejt szót.

Az sem mellékes tényező, hogy Orbán Viktor miniszterelnök ígéretet tett Karácsony Gergely főpolgármesternek a korábbi kormányülésen, hogy csakis a főváros jóváhagyásával fog bele bármilyen fejlesztésbe. Tekintettel arra, hogy a Fővárosi Közgyűlés szerdán, azaz ma ülésezik, a kormányhatározat megjelenése és Gulyás Gergely bejelentése megkerülte a fővárosi akaratot – erről a főpolgármester is írt kedden Facebook-oldalán.

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.