Átadták a Prima Primissima Díjakat

2018. december 7. 22:01 - szerző: MTI

Tíz kategóriában 16. alkalommal vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten. 

A díjazottak:

  • magyar építészet és építőművészet kategóriában Nagy Csaba építész;
  • magyar tudomány kategóriában Sótonyi Péter orvos, patológus, egyetemi tanár;
  • magyar sajtó kategóriában a Portfolio.hu gazdasági portál,
  • magyar képzőművészet kategóriában Korniss Péter fotográfus;
  • magyar oktatás és köznevelés kategóriában Falus Iván pedagógus, egyetemi tanár;
  • magyar sport kategóriában Magyar Zoltán tornász;
  • magyar irodalom kategóriában Görgey Gábor író, költő;
  • magyar népművészet és közművelődés kategóriában a Kallós Zoltán Alapítvány;
  • magyar zeneművészet kategóriában Fischer Ádám karmester, a Budapesti Wagner napok művészeti vezetője;
  • magyar színház- és filmművészet kategóriában Szirtes Ági színész.

A közönségdíjat L. Ritók Nóra pedagógusnak ítélték oda a szavazók. 

A díjazottak egyenként 15 millió forintos díjban is részesültek. 

A Prima Primissima Díjak átadása L. Ritók Nóra átveszi közönségdíjat az alapító Demján Sándor özvegyétől, Demján Lídiától és Csányi Sándortól
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke a díjátadó gálán pénteken elmondta: az idén 16 éves alapítvány erkölcsi és anyagi támogatás terén is egyedülálló. A díj jelentős hozzájárulást jelent a kulturális sokszínűség megőrzéséhez, a nem termelői szférában dolgozó tudósok, művészek, köznevelők és sportolók elismeréséhez, munkásságuk megismertetéséhez. "Mindannyiukban közös, hogy kimagasló tehetségük sok éven át, akár egész életen át tartó kemény munkával és áldozatvállalással párosul" - hangsúlyozta az elnök. 

Az elmúlt évek alatt 480 Prima és Primissima díjat adtak át – idézte fel, hozzátéve: a jelöltek, a díjazottak kiválasztásánál mindig a teljesítmény volt a meghatározó.

Demján Sándorra emlékezve kijelentette, hogy számukra az év legnagyobb vesztesége az ő távozása volt. Mint mondta, Demján Sándor szellemiségére Széchenyi István nagy hatással volt, sokszor elmondta, hogy a legjobb befektetés a tudásba és a tehetségbe való befektetés. Ennek szellemében hozta létre a Prima Primissima Alapítványt, bízva abban, hogy a díjakkal nem a pénz, hanem annak rangja és az együvé tartozás lesz a legfontosabb –emlékeztetett Csányi Sándor, hozzátéve: „emberségét jellemezte, hogy aktív volt a kulturális mecenatúrában és a segítségre szorulók támogatásában."

A kuratórium elnöke kiemelte: „öröksége arra kötelez minket, hogy a Prima Primissima Díjat fenntartsuk, modernizáljuk, és úgy vigyük tovább, hogy a következő generációk szemében is releváns értékmérőként szolgáljon".

Az eseményen részt vett Áder János köztársasági elnök és felesége, továbbá Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Pintér Sándor belügyminiszter és Demján Lídia, Demján Sándor özvegye is.