Az asztmások szervezete szerint gond van a maszkhordási előírásokkal

A szervezet továbbá abszurd és káros előírásnak tartja, hogy november 11-től pontosítás nélkül kötelezővé tették a közterületi maszkviselést.

2020. november 23., 15:50

Szerző:

Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) közös levélben fordult a miniszterelnökhöz, az Operatív törzshöz, az EMMI-hez, és Magyarország minden országgyűlési képviselőjéhez a COVID-19-es járvány kapcsán előírt maszkhasználat felelőtlen előírásai és a közérdekből szükséges változtatások ügyében.

Az ABOSZ szerint a kormánynak időről időre részletes és valós tájékoztatást kellene nyújtania az állampolgárok arról, mely maszktípus milyen célra való. "Vannak átlátszó, az arcot inkább pajzs-szerűen fedő, így a légzést is könnyítő maszkok is, amelyek ideálisak lehetnek bárki számára, aki asztmában, COPD-ben, tüdőtágulatban, autizmusban, mentális vagy egyéb, olyan fizikális problémákban szenved, ami miatt nem viselhet életminőségét drasztikusan rontó hatások nélkül normál maszkot".

Emellett indokoltnak tartják, hogy a hatóságok fellépjenek a valós alkalmazhatóságot félrevezetően vagy meg sem jelölve hamis biztonságtudatot adó forgalmazókkal szemben.

Amennyiben a fentebb felvetett könnyítő lehetőségeket az állam nem biztosítja, azzal nem csak az egészségügyi, hanem a szociális ellátási rendszer további, még súlyosabb túlterhelését is kiválthatja. Megéri? – áll a közleményükben.

A szervezet továbbá abszurd és káros előírásnak tartja, hogy november 11-től pontosítás nélkül kötelezővé tették a közterületi maszkviselést a tízezer főnél nagyobb települések egyes közterületein is.

Senkitől nem várható el, hogy naprakészen tudja, településenként hol vannak pontosan a kötelező maszkviselésre kijelölt területek, és senki nem adhat értelmes magyarázatot arra, ugyan miért kell maszkot viselnünk akkor is, ha 6-10 méteren túl, vagy akár látótávolságon belül egyetlen ember sincs a közelünkben. Nem lenne egyszerűbb, betarthatóbb és sokkal hatékonyabb is a közterületi maszkviselést kijelölt területek nélkül, általánosan pusztán a 6 méternél kisebb szociális távolságon belülre előírni? – írták.

 

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.