Az ÁSZ jelentése szerint három kórház elég rosszul bánt a közpénzzel, átláthatatlan céggel is szerződött egyikük

2019. szeptember 10., 11:49

Szerző:

Nem biztosította a közpénzek megfelelő, szabályszerű felhasználását a szentesi székhelyű Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház, a szolnoki Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház – Rendelőintézet, valamint a tatabányai Szent Borbála Kórház – derült ki az Állami Számvevőszék 2015-2017 közötti időszakra vonatkozó vizsgálatából. A kórházak gazdálkodását az ÁSZ bizonyos időközönként tervszerűen végzi.

Mindhárom kórházra jellemző volt, hogy

  • vagyongazdálkodás nem volt szabályszerű;
  • az éves költségvetési maradvány megállapítása nem volt szabályszerű;
  • a kórházaknak a jogszabályoknak nem megfelelő kifizetetlen tartozásaik voltak.

Az ÁSZ számos egyéb problémát tárt fel a kórházaknál, ami miatt a szentesi kórháznak 17, a szolnoki kórháznak 18, a tatabányai kórháznak pedig 11 javaslatot tettek a szabálytalanságok kijavítására, amire a kórházaknak 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteni. A kórházakat működtető, az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó Állami Egészségügyi Ellátó Központ részére kórházanként egy-egy javaslatot tettek, de összességében az ÁEEK szabályszerűen működött a jelentés szerint. Érdekesség, hogy

a szentesi kórház arra sem ügyelt, hogy átlátható szervezetekkel kössön szerződést, pedig ez alapfeltétele lenne a közbeszerzéseknek.

Az ÁSZ részleteket nem írt erről, tehát nem tudható, hogy offshore céggel szerződött-e a kórház, illetve adta-e bérbe vagyonát.