Durván bezuhant az arany árfolyama, hét éve nem esett akkorát, mint ma

2020. augusztus 12., 08:30

Szerző:

Nagyot esett ma a nemesfémek árfolyama,

az arany árfolyama jelenleg 3,6 százalék mínuszban áll, az ezüst pedig 7,3 százalékot veszített az értékéből. 

Az arany ára 2013 június, az ezüsté március közepe óta nem esett akkorát, mint most.

Mindkét nemesfém esetében volt honnan esni, az arany árfolyama a múlt hét végén történelmi csúcsra emelkedett, az ezüst árfolyama pedig 2013 eleje óta nem látott szintre kapaszkodott, mindkét nemesfém a legjobban teljesítő nyersanyagok közé tartozik idén, tegnapig az ezüst 63, az arany 34 százalékot emelkedett - mutat rá a Portfolio.

Fotó: mnb.hu

De nem csak a nyersanyagok, általában a különböző, tőzsdén kereskedett befektetési eszközök között is kiemelkedő az arany és az ezüst idei teljesítménye.

A platina és a palládium árfolyama 5-5 százalékkal került lejjebb.

Az alaptermékek árfolyamának esésével párhuzamosan az azokat, és a bányatársaságok árfolyammozgását követő ETF-ek árfolyama is jelentősen esett, az SPDR Gold Shares ETF jelenleg 3,5 százalék mínuszban áll, a VanEck Vectors Gold Miners ETF 5,2 százalékot veszített az értékéből, az iShares Silver Trust 6,9 százalékot esett, a Global X Silver Miners ETF 6 százalékkal került lejjebb. 

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.