Azonnali hatósági fellépést sürget a MÚOSZ az indexes újságírók megfélemlítése miatt

2019. november 25., 15:32

Szerző:

Eddig ismeretlen elkövetők antiszemita, gyűlöletkeltő plakátokat tettek közzé Budapesten az Index két újságírójáról. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége a szervezett indulatkeltés, valamint az újságírók megbélyegzésének és megfélemlítésének minden formáját elítéli, és azonnali hatósági fellépést sürget a jogállamban megengedhetetlen hecckampánnyal szemben – írta a MÚOSZ hétfői közleményében.

Az ügy előzménye, hogy az Index két újságírója, Miklósi Gábor és Dezső András a Puskás Aréna avatóünnepsége óta a kormánypárti sajtó és a szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom célkeresztjében áll. Miklósi Gábor bűne az volt, hogy az aréna avatójáról készített riportjában elárulta, hogy nem állt fel a székéből a Nélküled című szám alatt, Dezső Andrásé pedig az, hogy a dal klipjét menekültekről készült felvételekkel vágta össze egy videóban. Ezután Budapesten több köztéri transzparens is megjelent, rajta az izraeli zászlóval és a két újságíró fényképével, Mi is a határon túlról jöttünk felirattal. Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, hogy a plakátokat eltüntetik, a Tett és Védelem Alapítvány pedig feljelentést tesz.

A MÚOSZ a plakátokra reagálva azt írta, hogy azok az újkori magyar történelem legsötétebb korszakait idézik. 

„A MÚOSZ a jó ízlés és a törvényesség határát messze túllépő jelenséggel kapcsolatban arra emlékeztet: Magyarországon, ahol a sajtószabadság és a véleménynyilvánítás szabadsága alkotmányos védelem alatt áll, a hatályos jog pedig tiltja – többek között – a faji, etnikai vagy vallási gyűlölet szítását, semmilyen, a jogszerű újságíró munkával összefüggő korábbi magatartás nem teremthet jogalapot a rasszista uszításra és a sajtóban dolgozók megfélemlítésére vagy megbélyegzésére”

– szögezte le a szövetség. A  törvényeink alapján bárki szabadon eldöntheti, ülve vagy állva hallgat-e végig egy éneket a labdarúgó mérkőzésen, ugyanakkor senki nem formálhat jogot arra, hogy másokkal szemben rasszista, indulatkeltő nyilvános állításokat fogalmazzon meg, a véleményszabadság nem egyenlő az antiszemita uszítás szabadságával.

„Bízunk benne, hogy az egyértelmű jogsértés a hazai hatóságokat is haladéktalan cselekvésre sarkallja. A MÚOSZ felajánlja jogi segítségét a gyűlölet céltáblájává tett kollégáknak, és a továbbiakban is határozottan kiáll a szabad, pártatlan és sokszínű tájékoztatás jogáért”

– zárul a közlemény.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.