Annyira mindenre kiterjedt a nyomozás az Elios-ügyben, hogy a rendőrség az első gyanús pályázat anyagát sem kérte el

2018. november 10. 02:10 - szerző: Ágoston Zoltán

Az Országos Rendőr-főkapitányság kedden jelentette be, hogy bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást a 2015-ig Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a résztulajdonában lévő Elios Innovatív Zrt. közvilágítási pályázatainak az ügyében, a Népszava pedig most a forrásaira a hivatkozva azt írja, hogy a rendőrség a cég 35 pályázaton át tartó sikerszériájának kezdő lökést adó Hódmezővásárhelytől sem kérte el a vonatkozó dokumentumokat. Korábban derült ki, hogy a siófoki pályázati anyagra sem voltak kíváncsiak 

Pintér Sándor belügyminiszter korábban még úgy nyilatkozott, a Készenléti Rendőrségen belül külön nyomozócsoport foglalkozik az Elios-üggyel, a nyomozást pedig annak ellenére szüntették meg, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által indított vizsgálat megállapítása szerint mind a 35 pályázatot visszaélések szegélyeztek, 17 esetében pedig az érintettek szervezett csalási mechanizmust építettek ki. 

Tiborcz István
Fotó: Merész Márton

Az Elios 2009 és 2014 között 43,7 millió euró (átszámítva 13,5 milliárd forint) értékben nyert el megbízást országszerte több város közvilágításának a korszerűsítésére, vagyis lámpacserére. A hódmezővásárhelyi pályázatnak azért van kulcsjelentősége, mert ez volt az első megbízás, amelyet az akkor még ES Holding néven ismert Elios 2010-ben elnyert. Akkor a város polgármestere Lázár János későbbi Miniszterelnökséget vezető miniszter, jelenleg országgyűlési képviselő volt, a szerepére az ügyben pedig enyhén szólva nem vet hízelgő fényt az OLAF több megállapítása sem.

  • Az ES Holding úgy futott be nyertesként a pályázaton, hogy a 2008-as évet bevétel nélkül zárta, 2009-ben pedig mindössze 9 millió forintos forgalma volt úgy, hogy korábban semmilyen referenciával nem rendelkezett a közvilágítás terén,
  • Bár a a szabad verseny elve tiltja, hogy egy korábbi versenytárs alvállalkozói szerepet kapjon egy pályázat nyertese mellett, a Tungsram-Schréder Zrt. 2011-ben 341 millió forintos szerződést köthetett az ES Holdinggal. Hagyományos esetben tiltott gyakorlatnak számít, hogy egy pályázat nyertese a korábbi vetélytársát bevonja az üzletbe, ráadásul a magyar közbeszerzési törvény akkor hatályban lévő rendelkezései úgy szóltak, hogy egy alvállalkozó a megbízás értékének maximum a 10 százalékáig szállhat be. A 341 milliós szerződéssel a Tungsram-Schrédernek 60 százalékig sikerült. A végső ár egyébként nem 577 millió, hanem 940 millió forint lett.
  • Egy tanácsadó cég, a Tender-Network Kft. az ES Holding mellett a megrendelőnek, a Lázár-féle önkormányzatnak is dolgozott.
  • De visszatetsző az is, hogy megrendelőként a Lázár-féle önkormányzat az energiahatékonysággal kapcsolatban nem írt elő semmit, így azt sem, hogy a cégnek hány lámpát kell cserélnie, azt pedig, hogy Hódmezővásárhely milyen technológiával takarítson meg energiát a közvilágításban, a  pályázókra bízták.

A Népszava megkérdezte a rendőrséget, hogy hány embert és kiket hallgattak ki a nyomozás során, de választ nem kapott, ugyanúgy, ahogyan korábban a 444 sem.

Az OLAF 43,7 millió euró (több mint 13 milliárd forint) EU-s támogatás megvonására tett javaslatot az ügyben az Európai Bizottságnak. Hadházy Ákos, az LMP volt társelnöke, jelenleg független országgyűlési képviselő szerint Tiborcz István két- és négymilliárd forint körüli összeghez juthatott hozzá illegálisan az Elios pályázati sikerszériája révén, Orbán Viktor viszont a vejéről szóló kérdést azzal rázta le, hogy üzleti ügyekkel nem foglalkozik. Ettől függetlenül a történetnek nincs vége, a nyomozás megszüntetésére reagálva az OLAF jelezte, hogy az Európai Bizottság eljárást indított az ügyben.