Ángyán-jelentés: Bács-Kiskunban is a módosabbak jártak jól az állami földárveréseken, köztük fideszes politikusok családtagjaival

2019. július 22., 13:24

Szerző:

Az állami földek csupán közel 15 százalékának kikiáltási ára maradt 5 millió forint alatt a Bács-Kiskun megyei állami földárverések során, ez pedig nem a kisebb családi gazdaságoknak kedvezett, szemben a kormány állításaival – összegezhető Ángyán József volt agrárállamtitkár hvg.hu-n megjelentetett újabb jelentése.

 

A földeket tőkeerős gazdaságok tudták elsősorban megvásárolni, de olyanok is, akik korábban semennyi földdel sem rendelkeztek – elvileg nem ők, hanem a családi gazdaságokat kellett volna erősíteni.

A jelentés kitér kiskunhalas fideszes polgármesterének, Fülöp Róbert apjának földvásárlására is. A hivatali adatok szerint korábban alig pár hektáron gazdálkodott, ám mégis sikerült 459 hektárnyi földet vásárolnia. A föld harmadának művelésére egy mezőgazdasági vállalkozást alapítottak, a másik kétharmad a család művelésében maradt. A földalapú támogatást is ennek az aránynak megfelelően hívta le a cég és a polgármester apja.