Hol van még üres parkolóhely? – Okos parkolás a XIII. kerületben

2019. november 13., 18:50

Szerző:

A XIII. Kerületi Önkormányzat képviselő-testülete még februári ülésén fogadta el az önkormányzat Intelligens Kerület-koncepcióját. De mit jelent az „okos”, vagy „intelligens város”?

Smart várossá válni egy folyamat, a folyamatos fejlesztés útja, amely által a város, a városrész a legkevesebb erőforrás felhasználásával, maximális hatékonysággal biztosít minőségi szolgáltatásokat és magasabb életminőséget a lakóinak és az odalátogatóknak, s mindehhez a lehető legjobban használja fel a korszerű technológiát.

Egy „intelligens kerületben” a befektetések és az infrastrukturális beruházások révén egyszerre valósul meg a fenntarthatóság és az életminőség javulása: az itt lakók élete sokkal komfortosabb, kényelmesebb, egészségesebb és biztonságosabb, miközben a környezet minőségére is kiemelt figyelem fordul. Október elejétől a Szent István park környezetében smart parking rendszer indult. A szenzorok a környéken száz közterületi helyen figyelik a parkolást.

Több ezren töltötték le azóta a Parker nevű ingyenes applikációt mobil telefonokra, s vették igénybe a smart parkolási szolgáltatást a XIII. kerületben.

A belvárosi területeken az autók jelentős része parkolóhelyet keres. Egy parkolás-optimalizáló megoldás biztosan javítja a teljes közlekedési rendszer hatékonyságát. A parkolás optimalizálásához a legfontosabb információ az egyes parkolóhelyek foglaltságának valós idejű figyelése, amelyre navigációs megoldások, utcai tájékoztató rendszerek és statisztikai elemző rendszerek épülhetnek. Ilyen a smart parkolási szisztéma.

Az „Intelligens Kerület” négy pilléréből az egyik éppen a smart parkolás bevezetése a XIII. kerületben, ahol az önkormányzat elkötelezett a korszerű technológiai megoldások mellett, hogy azok a leghatékonyabban segítsék a kerületben élőket, az itt parkoló autósokat. Egy város közlekedési rendszere alapvetően befolyásolja az ott élők életminőségét és az ott működő vállalkozások versenyképességét.

A XIII. Kerületi Önkormányzat 2019 elején indította a smart parkolás pilotprogramját, és október 7-től – a tesztelési időszak tapasztalatainak figyelembevételével – már „élesben” működik a smart parkolás, amely egyszerre könnyíti meg a parkolni kívánó autósok életét, csökkenti a kerület forgalmi terhelését, illetve hatékonyabbá teszi a parkolási rendszer üzemeltetését.

A smart fejlesztés lényege, hogy a közterületi parkolóhelyekre egyenként elhelyezett érzékelőkkel valós időben gyűjthetők információk a parkolóhelyek foglaltságáról (foglalt, nem foglalt), mely adatok különböző formában elérhetővé válnak egy mobil telefonos applikáción keresztül az autósok, valamint a parkolás-üzemeltetéssel foglalkozó szakemberek számára is.

Android-os készüléken a Play Store-t, iOS-os készüléken az App Store-t kell megnyitni, megnyitásukat követően rákeresni a Parker applikációra, majd a telepítést elindítani. A telepítés után a telefon valamely szabad kezdőképernyőjén meg kell jelennie a már telepített applikációnak, amely a szabad parkolóhelyeket a térképen megjeleníti a Szent István park környezetében, és szabadon választható navigációval akár a kiválasztott parkolóhelyre is elvezet. Az applikáció segít abban, hogy az érintett területen a szabad parkolóhely célirányosan megtalálható legyen és a parkolóhely kereséssel töltött idő csökkenjen.

 

Az „okos” vagy „intelligens” (smart) kerület

A smart fogalom az elmúlt években komoly hangsúlyt kapott a fejlesztésekben: az információ- és a folyamatosan fejlődő kommunikációtechnológiák új lehetőségeket tártak/tárnak fel az egészségügyben, az oktatásban, a környezetvédelemben, a kultúrában és a település-üzemeltetésben is. A minőség, a hatékonyság, a környezeti és gazdasági fenntarthatóság, lakosság bevonása elvárás egy „intelligens kerület” kialakításához, ezért az önkormányzat az ezzel kapcsolatos feladatait minden tevékenységében érvényesíteni szeretné.

Az „intelligens kerület” koncepció keretet ad és átfogó módon közelít a technológiai, stratégiai, politikai, környezetvédelmi, társadalmi és pénzügyi szempontokhoz. A koncepció rögzíti a XIII. kerület jövőképét és a kapcsolódó stratégiai irányokat – beleértve az okos kormányzást, okos közlekedést, okos környezetet, okos gazdaságot, okos életkörülményeket. Az „intelligens kerület” az új technológiák alkalmazásán túl szemléletváltást is feltételez a tervezésben, a döntéshozatalban, a végrehajtásban – a modern digitális rendszer üzemeltetése mellett. A koncepcióban megjelennek a technológiai, humán és szervezeti szempontok is. Alapelvei: emberközpontú; társadalmi részvételre alapul; integrált szemléletű; nyitott és együttműködő; gazdaságilag és környezetileg fenntartható.

A „smart city” gondolkodás szerint az integrált megoldásokkal megvalósuló technikai fejlesztés nem cél, hanem eszköz. Egy véget nem érő folyamat, hiszen aktív cselekvéssel válhat egyre „intelligensebbé” a város. 

Az önkormányzatnak, az itteni vállalkozásoknak és az itt lakóknak egyaránt érdekük a XIII. kerületben koncentrálódó szellemi tőke aktivizálása a közösségi célokért. Közösen kidolgozott célrendszerért olyan partnerséget lehet és kell kialakítani, amelyben mindenki nyer.

Az „intelligens kerület” magában foglalja a partnerkártya szolgáltatást, a partnerközpontú közszolgáltatások fejlesztését, a Smart Netet, a közterületi parkolási rendszert. A smart city koncepció és stratégia megvalósítását más-más területek folyamatos fejlesztésével 2033-ig tervezi a XIII. Kerületi Önkormányzat.

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.