Angyalföld díszpolgára lett Alföldi Róbert

2019. május 31., 15:14

Szerző:

A XIII. kerület 1938. június 1-én vált önálló közigazgatási egységgé, így idén ünnepli 81. születésnapját. A kerület születésnapjához kapcsolódóan adományozzák minden évben a díszpolgári címeket. A kitüntetést ma, a Radnóti Miklós Művelődési Központban dr. Tóth József polgármester három, a XIII. kerülethez jelentősen kötődő személynek, Alföldi Róbert, Jászai Mari-díjas színművésznek, színházi rendezőnek, Láng József, Jászai Mari-díjas színművésznek és dr. Schőner Alfrédnak, a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga főrabbijának adta át  kimagasló munkásságuk elismeréseként – tájékoztatta lapunkat a kerület sajtóreferense, Gellért Lajos.

Alföldi Róbert a A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzését követően 8 évig a Vígszínház társulatának tagja volt, majd szabadúszó lett. Rendezői pályafutása 1995-ben vette kezdetét a Trisztán és Izolda bemutatásával. Azóta is folyamatosan rendez hazai és külföldi színházakban.2006-tól 2008-ig a Bárka Színház igazgatója, majd 2008 és 2013 között a Nemzeti Színház igazgatója volt. Hobbija a festészet. 1999 óta számos önálló kiállítás nyílt a festményeiből Budapesten és környékén. Hosszú ideje a kerület lakója, mindig büszkén vállalta újlipótvárosi identitását.

Schőner Alfréd és Láng József
Fotó: XIII. kerületi önkormányzat

Láng József a Színház-és Filmművészeti Főiskola elvégzését követően 1957-ben a Pécsi Nemzeti Színházhoz került, majd 1959-ben átszerződött a Vígszínházhoz. 1962 óta, 57 éve a József Attila Színház tagja. Karakterszínészként prózai és zenés szerepek sorát játszotta. Számtalan játék-és tévéfilmben láthatta a közönség. Szinkronszínészként és vígjátéki szerepekben dolgozik a legtöbbet. Orgánuma a védjegye. Több mint 1000 filmben, 724 karakternek kölcsönözte a hangját, de a legtöbben Roger Moore magyar hangjaként ismerik.

Dr. Schőner Alfrédot 1974-ben avatták rabbivá. 1977-ben a Budapesti Zsidó Hitközség Budai körzetének rabbija lett. Szolgálatának teljesítése mellett elvégezte az ELTE Bölcsészettudományi Kar könyvtár-, és művészettörténet szakát, majd a művészettörténeti és művelődéstörténeti tudományok doktorává avatták. 1985-ben a Dohány utcai Zsinagóga főrabbijává nevezték ki. 1996-ban az Országos Rabbiképző Intézet Pedagógiuma főigazgatójának, 2000-ben az intézet jogutódja, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem rektorává nevezték ki. 22 évig állt az intézmény élén. 2013-tól a Hegedűs Gyula utcai Zsinagóga főrabbija.

Alföldi Róbert ecuadori felkérése miatt személyesen nem tudott jelen lenni a rendezvényen, nevében a kitüntetését testvére vette át.

 

 

 

 

 

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.