Angela Merkel jön Magyarországra, de a német külügyminiszter lemondta budapesti látogatását

2019. július 31., 13:24

Szerző:

Közösen emlékezik meg Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök augusztus 19-én a Páneurópai Piknik 30. évfordulójáról Sopronban – tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szerda reggel az MTI-t.

A tervek szerint a két vezető, valamint a meghívott német és magyar vendégek ökumenikus istentiszteleten vesznek részt a soproni belvárosi evangélikus templomban, ahol Angela Merkel és Orbán Viktor beszédet is mond a történelmi évforduló kapcsán.

Angela Merkelt még tavasszal hívták meg a vasfüggöny lebontásának évfordulójára szervezett megemlékezésre. A kancellár stábja akkor elvileg igent mondott, most pedig a hivatalos megerősítés is megérkezett.

ASEM-csúcs Brüsszelben
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A tervek szerint Heiko Maas is Magyarországra látogatott volna, Budapestre, a tegnap kezdődött Maccabi Játékok megnyitójára. A német külügyminiszter azonban a Népszava értesülései szerint lemondta látogatását.

Heiko Maas Szijjártó Péterrel is találkozott volna, de a magyar külügyminisztérium több mint egy hete jelezte, hogy a miniszternek más programja van, a két politikus nem tud majd találkozni. Emiatt viszont a német tárcavezető már nem akart Magyarországra jönni, helyette Stephan Mayer, a német belügyminisztérium parlamenti államtitkára érkezett.

A lap német forrásai szerint a látogatás lemondása mögött nem politikai konfliktus áll, de jól jelzi a német–magyar kapcsolatok jelenlegi állapotát, hogy Szijjártó Péter nem ért rá egy négyszemközti beszélgetésre. Annak ellenére, hogy a következő hetekben-hónapokban eldőlhet egyebek mellett az is, hogy Magyarországnak milyen pozíciói lesznek az éppen most formálódó új európai uniós szervekben. Az EU új csúcsvezetőinek megválasztásával, és az új Európai Bizottsággal jelentős átrendeződés várható, ennek alakításában pedig Németországnak nagy befolyása lesz, köszönhetően többek között az új bizottsági elnök, Ursula von der Leyen megválasztásának is.

A Népszava azt írja, hogy a német–magyar kapcsolatok mégis régóta nem látott mélységekben vannak, mivel Berlinben egyáltalán nem értik Orbán Viktor külpolitikáját, és nem látják, hogy bármilyen stratégia lenne mögötte.