Babis: meg kell ismételni a fehéroroszországi választást

2020. augusztus 14., 10:03

Szerző:

Nemzetközi megfigyelők jelenléte mellett, átlátható módon meg kell ismételni a fehéroroszországi elnökválasztást - jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök péntek reggel a Twitter-oldalán.

Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

A cseh kormányfő tudatta: egyeztetett Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, és azt fogják javasolni Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, hogy az EU állam-, illetve kormányfői sürgősen tartsanak videokonferenciát a fehérorosz választással kapcsolatban. 

Andrej Babishoz hasonlóan új választásokat, illetve Minszk elleni uniós szankciókat követelt pénteken Jean Asselborn luxemburgi és Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter is, utóbbi határozott fellépést szorgalmaz. Szerinte az EU-nak azt az álláspontot kell képviselnie, hogy

a fehéroroszországi választások törvénytelenek voltak,

másrészt az EU-ba történő beutazási tilalmat kellene életbe léptetni a “felelősökkel szemben”, illetve esetleges külföldi javaik befagyasztását javasolja. Schallenberg szerint ami Fehéroroszágban történik, az állami terrorizmussal egyenlő.

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.