Letartóztatták a dorogi álplébánost, aki több, mint húszmillió forintot csalt ki a valódi plébánostól

2019. december 3., 16:15

Szerző:

A Szegedi járási ügyészség indítványt tett a nyomozási bírónak, hogy rendelje el annak a dorogi férfinak a letartóztatását, aki 2014 decemberétől másfél éven keresztül, magát plébánosnak kiadva szédített egy volt plébánost - irja az Ügyészség

A gyanú szerint az elkövető azzal a történettel kereste fel a sértettet, hogy mindketten örököltek egy olyan személy végrendelete alapján, aki fiának a temetésén az igazi plébános az 1970-es években káplánként közreműködött. Az álplébános mindenféle iratot és egy hamis végrendeletet is mutatott, amelyek 30 ezer euró, illetve 80 ezer euró örökség ígéretéről szóltak. Miután az igazi plébános elhitte, hogy mesés vagyont örökölhet, az álplébános további, valótlan indokokra, így illetékek, pótlékok befizetésére hivatkozással, hatvanhatszor csalt ki tőle különböző pénzösszegeket.

A járási ügyészség a minősített csalás bűntette miatt indult eljárásban a szökés, elrejtőzés veszélye és a bűnismétlés veszélye miatt tett indítványt a letartóztatás egy hónapra történő elrendelésére.

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója az álplébános letartóztatását az ügyészi indítványban foglaltakkal egyezően elrendelte. A végzés nem végleges, az ellen az álplébános és védője fellebbezést jelentettek be.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.