Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Védett, növényritkaságokkal teli élőhelyek kerültek veszélybe Budakeszi határában egy építkezés miatt

2019. november 18. 11:46 - szerző: 168 Óra

A Budakeszi és Budaörs határában, a Csíki-hegyek lábánál a Budakeszi-Farkashegyi repülőtér és a Kecske-hegy között található csodálatos völgy, Natura 2000 minősítésű (kiemelt európai jelentőségű természetmegőrzési) terület sorsa újra kérdésessé vált – írták lapunknak a terület sorsáért aggódó természetvédők.

A növényritkaságokkal, védett természeti értékekkel teli terület a rendszerváltásig egy állami lőtérhez tartozott, később azt Baumgartner Antal, az ismert autóversenyző apja vásárolta meg. Hosszú évekig nem kezdett semmit a területtel, később pedig már nem is tehette, ahogy fokozatosan szigorodtak a védett területek beépíthetőségére vonatkozó jogszabályok.

A helyiek gyanúja szerint Baumgartner Antal egy lakóparkot szeretne a területen építeni, de ezt a vállalkozó a 24.hu-nak nyilatkozva cáfolta. Mégis, nem először zajlanak munkák a területen.

Idén egy kerítést húztak fel a védet területet jelölő tábla határában, de más munkákat is végeztek.

Az önkormányzatnál és a hatóságoknál a természetvédők, illetve Szél Bernadett független országgyűlési képviselő elérte, hogy változtatási tilalmat rendeljenek el egy évre (ez jövő májusban jár le), illetve feljelentést is tettek természetkárosítás miatt.

Novemberben az arra járók a kerítésen belül nagyobb munkagépeket is megfigyeltek, amelyek a kerítés mentén dolgoztak. A változtatási tilalom ellenére Baumgartner 1,5 kilométeren villanyvezetéket fektetett a földbe, illtve kútásásba is kezdett

– ez derül ki a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai által  a területen felvett jegyzőkönyvből. A tulajdonos által megkezdett munkákat ismét leállíttatták.

„Még a kútépítést is le kellett állítanom, beleértve egy régi kút eltömedékelését és egy új kút fúrásának kezdetét, amikre már volt engedélyem. Márpedig a törvény szerint a tilalom nem terjed ki a korábban gyakorolt használat folytatására. Én vállalom a következményeket és tisztelem a törvényt, de ezt mástól is elvárom” – nyilatkozta a portálnak Baumgartner Antal.

A környezetvédők hangsúlyozzák, hogy ők nem a tulajdonos ellen vannak, egyszerűen a terület értékeit szeretnék megvédeni. Megoldásként azt szorgalmaznák, hogy az állam vásárolja vissza a területet, így biztosítsa az ott élő növény és állatvilág, valamint a földrajzi értékek védelmét.