Állatvédelmi programot hirdetett Karácsony Gergely, fecskéket és denevéreket csábítana vissza Budapestre

2019. június 23., 18:09

Szerző:

Állatvédelmi chartát hirdetett Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje vasárnap, hogy segítse az emberek és a háziállatok "harmonikus együttélését".

Az ellenzéki politikus Budapesten, sajtótájékoztatón céljaik között említette új, korszerű állatmenhelyek létrehozását, a "kényszerszaporítókkal" szembeni fellépést, egy a zuglóihoz hasonló ivartalanítási program kiterjesztését, valamint Budapest "méhbarát" várossá alakítását. 

Karácsony Gergely kitért arra is: hosszú távon át kell állni a biológiai szúnyogirtásra, valamint fel kell lépni azért, hogy a madarak, köztük a fecskék, továbbá a denevérek visszatalálhassanak a városba. 

Megjegyezte, állatvédők és magánszemélyek ajánlásait is várják a chartában megfogalmazottak kiegészítéséhez. 

Kunhalmi Ágnes, az MSZP országos választmányi elnöke kifejtette, budapesti állatvédelmi ombudsman intézményének létrehozását kezdeményezik majd Karácsony Gergelynél, amennyiben a budapestiek főpolgármesternek választják. 

Kiemelte, szeretnék, ha az önkormányzat a jövőben pályázati úton támogatná az állatok ivartalanítását, chippel történő ellátását, valamint az oktatásban és az egészségügyben is nagyobb szerepet kapna az állatterápia. 

A szocialisták emellett állatvédelmi kerekasztalt is életre hívnának, amely ajánlásokat tehetne a mindenkori politikai vezetőknek - tette hozzá Kunhalmi Ágnes.

Önkormányzat 2019 - Karácsony Gergely állatvédelmi chartát Karácsony Gergely állatvédelmi chartát hirdet
Fotó: Szigetváry Zsolt

Perédi Gergely, a Tetovált Állatmentők Állatvédelmi Egyesület elnöke azt mondta: jelenleg civil szervezetek látják el az állatvédelmi feladatok 90 százalékát, ezért azt szeretnék, ha a jövőben  hatékonyabban működhetnének együtt az önkormányzatokkal, hatóságokkal. 

Karácsony Gergely kérdésre válaszolva kijelentette, büszkék a hamarosan elkészülő zuglói Pillangó park beruházásra, amelyet hosszú lakossági egyeztetés előzött meg, több körben módosították a terveket, hogy azok a lehető legtöbb helyi igényt kielégíthessék. Hangsúlyozta, a projektben kizárólag növény-egészségügyi okokból vágtak ki fákat. 

A napokban Rozgonyi Zoltán, a Fidesz-KDNP zuglói frakcióvezetője és Borbély Ádám, a Fidelitas budapesti elnöke is bírálta Karácsony Gergelyt a Pillangó park beruházás miatt, kifogásolva a többi közt a "háromszoros túlárazást" és a fakivágásokat.

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.