Hat meddőségi központot államosít az Orbán-kormány, Novák Katalin szerint január 1-től ingyenes lesz a kezelés

2019. december 19., 13:58

Szerző:

Több meddőségi központot államosít az Orbán-kormány. A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent rendeletekkel összesen hat intézményt vonna irányítása alá, és megszereznék a működésükhöz szükséges ingatlanokat is – írja az MFor.

A rendeletek alapján

  • a budapesti székhelyű Forgács Intézet Egészségügyi és Szolgálató Kft.,
  • a budapesti székhelyű Kaáli Ambuláns Nőgyógyászati Intézet Kft.,
  • a szegedi székhelyű Kaáli REK Reprodukciós Központ Kft.,
  • a tapolcai Pannon Reprodukciós Intézet Egészségügyi és Szolgáltató Kft.,
  • a budapesti Várandós Egészségügyi Szolgáltató Kft.,
  • és a fővárosi Sterilitas Egészségügyi Ellátó Kft.

feletti irányítást szerzi meg a magyar állam.

Fotó: Pixabay

Az indoklás szerint ezeket az összefonódásokat a népességfogyás megállításának és a meddőségi kezelések széles körben elérhetővé tételének szükségessége miatt közérdekből az Orbán-kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősít, így pedig ezt az összefonódást a törvény értelmében nem kell a Gazdasági Versenyhivatalnál bejelenteni. 

A tulajdonosi jogkör az Állami Egészségügyi Ellátó Központé (ÁEEK) lesz, a rendelet értelmében ez az állapot 2022. december 31-ig áll fenn.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy január elsejétől ingyenessé válnak a meddőségkezelésben használt, jelenleg is finanszírozott gyógyszerek és meddőségi beavatkozások. Szintén ingyenes lesz a meddőségi vizsgálat a nők és a férfiak számára is 2020. július elsejétől. A területen eltörlik a teljesítmény-volumen korlátot, azaz

a jövőben nem lehetnek várólisták a meddőségkezelésben

– tette hozzá.

Magyarországon mintegy 150 ezer pár küzd meddőségi problémákkal, ők szeretnének gyermeket, gyermekeket, de valamilyen okból nem tud természetes úton gyermekük foganni.

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.