Állami Számvevőszék: Számunkra nem léteznek ellenzéki vagy kormánypártok, függetlenek vagyunk a pártpolitikától

2019. január 31., 16:00

Szerző:

Ellenőrzései során az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nem szab ki bírságot vagy büntetést, azt értékeli, hogy a döntő mértékben közpénzekből működő pártok betartják-e a rájuk vonatkozó törvényi előírásokat a közpénzek szabályszerű felhasználásánál - közölte a számvevőszék csütörtökön az MTI-vel, reagálva a pártok ellenőrzésével kapcsolatban megjelent cikkekre.

A közleményben az ÁSZ leszögezi, hogy számára nem léteznek ellenzéki vagy kormánypártok, kizárólag szervezetek vannak, amelyek gazdálkodását a törvényi előírások szerint ellenőriznie kell. Az ÁSZ kiemelt szerepet tölt be és felelősséget visel a pártok feletti társadalmi kontroll érvényesítésében, ellenőrzéseivel hozzájárul a pártok gazdálkodásának szabályszerűségéhez, végső soron a politikai élet tisztaságához - hangsúlyozták.

Domokos László
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A tájékoztatás szerint a számvevőszék az ellenőrzéseit szigorú, nemzetközi szakmai standardok alapján, transzparens módon, szervezetektől függetlenül, a jogállam keretei között végzi. Az ÁSZ független a pártpolitikától, nem vesz részt a pártpolitikai küzdelmekben, ellenőrzési tevékenysége során nem mérlegel pártpolitikai szempontokat - áll a közleményben. Kiemelték: az ÁSZ minden pártot azonos törvényi előírások alapján és eljárási szabályok szerint ellenőriz. 

Mint megírtuk, a közlemény ellenére, nem lanyhul az Állam Számvevőszék buzgalma, ha ellenzéki pártoknál kell szabálytalanságot feltárni. Az Index összesítése szerint

az ÁSZ az elmúlt négy évben 816 millió forint értékben tárt fel szabálytalanságokat az ellenzéki pártoknál, miközben a Fidesznél és a KDNP-nél mindent rendben talált. 

2014 óta az egykori fideszes képviselő, Domokos László által vezetett ÁSZ nyolc esetben állapított meg tiltott vagyoni támogatást: 

  • MSZP: 5,07 millió forint
  • Jobbik: 331,6 millió
  • DK: 8,24 millió 
  • Együtt: 9,7 millió
  • LMP: 4,42 millió 
  • Liberálisok: 6,2 millió 
  • Párbeszéd: 7,5 millió

A fenti összegek duplázódnak, mivel a törvény szerint az ÁSZ által megállapított tiltott támogatást nemcsak be kell fizetnie a központi költségvetésbe, hanem ugyanennyivel kell csökkenteni az adott pártok állami támogatását is. A fenti listához hozzá jön még, hogy az LMP-hez tartozó Ökopolisz Alapítványnál egyszer 4,5 millió forint külföldről érkező támogatásnál találtak szabálytalanságot, a Párbeszédhez kapcsolódó Megújuló Magyarországért Alapítványnál pedig 2,8 millió forint értékben, márpedig az alapítványokra is vonatkozik a duplázó szabály.

A 816 millió pedig úgy jön ki, hogy a Párbeszéd és a Momentum nem kapta meg az első első negyedéves támogatását, 23, illetve Momentumnak 33 millió forintot. A végösszeg hamarosan megközelítheti a milliárdot, a Jobbik feje fölött ugyanis egy újabb 100  milliós bírság lebeg.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.