Az Állami Számvevőszék csak egy héttel az önkormányzati választás után hozta nyilvánosságra a jelentést, amely szerint súlyos szabálytalanságok történtek a fideszes vezetés idején Ferencvárosban

2019. október 24., 18:51

Szerző:

Csak egy héttel az október 13-i önkormányzati választás után hozta nyilvánosságra az Állami Számvevőszék azt a jelentést, amely szerint a hatóság szabálytalanságokat talált Budapest IX. kerületének vagyongazdálkodásában – hívja fel a figyelmet a 444.

Az október 21-i keltezésű dokumentum szerint a FEV IX. Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt. vagyongazdálkodása a 2015-2017 között nem volt szabályszerű, a cég nem készített leltárt, amelyben tételesen, ellenőrizhetően szerepeltek volna a meglévő eszközei és forrásai mennyiségben és értékben is. Ezzel a FEV IX. Zrt. megsértette a Számviteli törvény  15. § (3) bekezdésében foglalt valódiság elvét, nem biztosította a nemzeti vagyon megóvását és az elszámoltathatóságát sem.

Az ÁSZ megállapítja azt is, hogy az akkor még a fideszes Bácskai János vezette ferencvárosi önkormányzat tulajdonosi joggyakorlása nem volt szabályszerű, mert a jogszabályi előírás ellenére sem alkotta meg a cég javadalmazással összefüggő szabályzatát, és ahhoz sem vette a fáradságot, hogy jóváhagyja a FEV IX Zrt. éves beszámolóit. Emiatt a hatóság a jelenlegi polgármestert, az ellenzéki Baranyi Krisztinát szólítja fel, hogy kezdeményezze a felelősség tisztázását a leltárral és a leltározással kapcsolatban feltárt szabálytalanságok,  és szükség szerint intézkedjen a felelősség érvényesítéséről.

Baranyi Krisztina csütörtök délután négy óra óta jogerősen is Ferencváros polgármestere, miután senki nem fellebbezett a Főváros Választási Bizottság előtt az október 13-i választás eredményét kifogásoló beadvány elutasítása ellen. Kedden írtuk meg, hogy a városházán üres irattartók fogadták.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.