Állami pénzből képezhettek ki agrárminisztériumi vezetőket kishajók vezetésére

2019. március 28., 12:09

Szerző:

Állami pénzből tehetett kishajóvezetői vizsgát az agrártárca több vezető tisztségviselője. Azt egyelőre nem tudni, miért volt szükség munkakörükhöz motorcsónak-vezetői jogosítványra – írja a Népszava.

Az Orbán-kormány a köztisztviselői létszámcsökkentésre hivatkozva márciusban több kishajózási vizsgaközpontot is bezárt, de a lap birtokába jutott dokumentum szerint agrárminisztériumi vezetők ingyen végezhettek el kishajó-vezetői tanfolyamot, és vizsgadíjukat is a magyar adófizetők állták.

A Népszava informátora szerint az Agilis-Pákász Bt.-vel kötött vállalkozási szerződés alapján ingyen szerezhette meg a hajóvezetői vizsgát Szinay Attila jogi és igazgatási helyettes államtitkár, Ugron Ákos Gábor volt helyettes államtitkár, jelenleg a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója, és a tárca egy környezetvédelmi és titkársági referense is.

A lap megkérdezte a minisztériumot arról, hogy milyen forrásból és kinek finanszírozták a képzést, illetve milyen jellegű munkakörök miatt volt szükség a vizsgára, de még nem kaptak választ.

A Népszavának egy volt minisztériumi vezető tisztségviselő azzal magyarázta a képzést, hogy annak idején ő felelt a halőrök munkájáért, és mivel a halőröknek is kellett ilyen vizsgát tenniük, így természetesnek tűnt, hogy ő is elvégzi a képzést. A lap egy másik forrása szerint egy ilyen jogosítvánnyal nemcsak halőri motorcsónakot, de akár kisebb jachtot is lehet vezetni.

Arról nincs pontos adat, hogy pontosan mennyibe került a tanfolyam és a vizsga. Egy kelet-magyarországi cég 65 ezer forintért hirdetett kurzust, és majdnem 40 ezer náluk a vizsgadíj, de erre még jön 30 ezer forint különféle dokumentumokra és orvosi vizsgákra. Az állami alkalmazottakat képző Agilis-Pákász Bt. ennek duplájáért vállalja a képzést egy szerződés szerint, náluk fejenként 280 ezer forintba kerül egy ilyen vizsga megszerzése.

 

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.