Áll a bál Kásler Miklós minisztériumában: Orbán Viktor nem engedi meneszteni az új egészségügyi államtitkárt?

2018. október 2., 14:10

Szerző:

Szeptemberi capriccio címmel részletes cikket közölt a Medical Online egészségügyi szakportál arról, hogy milyen folyamatok zajlanak a kormányzat egészségügyi vezetésében. Összefoglalva kijelenthető:

egy nagyobb egészségügyi reform csak egy válsághelyzetből indulhatna ki, mert a viszonyok és felelősségi körök egyelőre kaotikusnak nevezhetőek a csúcsminisztériumban.

Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár például állítólag csak a Hivatalos Értesítőből tudta meg, hogy minisztere öt fős irányítótestületet nevezett ki az amúgy az államtitkárság felügyelete alá tartozó Országos Gyógyszerészeti- és Élelmiszer-egészségügyi Intézetbe (OGYÉI). Közben a gyógyszerhatóságot sorra elhagyja a szakembergárda (a helyettes vezetőket sem tudják pótolni), miután az előző igazgatót, Pozsgay Csillát váratlanul menesztették a hatóság éléről.

Fogyatkoznak a szakemberek az egészségügyi államigazgatásban is, miközben az ÁNTSZ újraindul Nemzeti Népegészségügyi Központ néven – ezzel lényegében beismerte a kormányzat, hogy a szakhatóság kormányhivatali átszervezése kudarcot vallott. Szeptember utolsó munkanapján jelent csak meg a kórházi fertőzések megelőzését szolgáló miniszteri rendelet, amely bővítette az intézményi infekciókontroll minimumfeltételeit és a kapcsolódó feladatköröket. Többletpénzről azonban nincs szó.

Nagy Anikó
Fotó: weborvos.hu

Szeptember 1-jén kellett volna megjelennie a megyei és az országos szakmai vezetői megbízatásra vonatkozó pályázatnak az Állami Egészségügyi Ellátó Központnál (ÁEEK), hogy a kollegiális vezetők december 1-jei hatállyal megkezdhessék tevékenységüket. A pályázati kiírás azonban elmaradt, a szakmai portál értesülései szerint azért, mert a bevezetést halasztanák, azonban a rendeletet ennek megfelelően nem módosították.

Május óta nem sikerült kinevezni az Emmi miniszteri biztosait sem Kásler Miklós erőforrás miniszternek. Kvázi árván maradt például olyan kiemelt kormányzati projekt, mint az Egészséges Budapest Program, melynek korábbi biztosa, Cserháti Péter jelenleg ÁEEK szakértőként dolgozik, hogy közigazgatásilag is működőképes maradjon az eddig összeállított program.

Az egészségügyért felelős államtitkárságon elkészült a sürgősségi ellátás országos programja, ennek szeptemberre ígért ismertetése azonban elmaradt. Ehhez hasonlóan továbbra sem ismert, hogy pontosan mi szerepel az öt nemzeti egészségprogramban, miközben a minisztériumi kommunikáció folyamatosan hangoztatja ezek készülését.

 Kásler Miklós igen nagy gondban lehet: menesztené saját államtitkárát, ám Orbán Viktor ezt nem engedi neki
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A Medical Online szerint Kásler Miklós egészségügyi miniszterként rendezgetné az ágazatot, miközben ez egy több felelősséget ellátó gigatárca, s Orbán Viktor nem egészségügyi vezetőnek kérte fel a professzort. Ezzel szemben az ágazatért felelős államtitkár, vagy a helyettesei a szakmai konferenciákon nem jelen(het)nek meg, az államtitkárságon folyó munkáról nem számol(hat)nak be.

A lap kormányzati forrásai szerint Kásler Miklós már a miniszterelnöknél is megpedzette Nagy Anikó leváltását, ám Orbán Viktor ezt már csak azért sem támogatta, mert a Fidesz-frakció az erőforrás miniszterrel szemben az államtitkárt pártolja.