Alig találnak embert, aki arccal és névvel merné vállalni rágalmakat Márki-Zay Péter ellen

2018. május 13. 17:57 - szerző: Ágoston Zoltán

Nem a néhai polgármester, Almási István temetése volt az egyedüli, amelyet a korábbi hódmezővásárhelyi fideszes vezetés nem fizetett ki tavaly. Általában nem fizették ki a számlákat, mert nem volt pénze a városnak. Sok száz milliós tételek húzódtak át egyik évről a másikra, az éppen érkező fejlesztési pénzekből sikerült fenntartani az önkormányzat működését – festett lesújtó képet Hódmezővásárhely anyagi helyzetéről Márki-Zay Péter. A város független polgármestere szombaton Facebook-videóban válaszolt azokra a kérdésekre, amelyeket a város sorsáról kapott.  Elmondása szerint Hódmezővásárhely költségvetése rendkívül súlyos helyzetben van, már januárban egy egymilliárdos fejlesztési előleget használtak fel arra, hogy ne tűnjön úgy, hogy likviditási problémák vannak és mínuszban van a város. Kiderült, hogy az önkormányzat 240 millióval tartozik a városi kórháznak is.

A videóban Márki-Zay Péter szót ejt több más kérdésről is a Járható Vásárhely Programtól az építményadóig, és kitér a róla terjesztett hazugságokra is, kajánul állapítja meg, hogy kicsit csalódott, amiért az Echo TV-nek a péntek esti riportjában még nem lett anyagyilkos. 

– Abban, amit hallottam, semmi meglepő nem volt. Hazugságok természetesen voltak. Ha egyvalami talán meglepő volt, hogy még mindig nem tudtak 3-4 embernél többet találni, aki arccal és névvel vállalja azokat a rágalmakat, amelyeket a helyi Fidesz szokott hangoztatni

– mondja. Azon viszont mindig meglepődik – jegyzi meg később a Fideszről –, hogy politikusok és magánemberek sem érzik szégyennek,  támogatnak egy bűnszervezetet, amely lábbal tiporja a jogállami szabályokat. Ezt ráadásul – fűzi hozzá – olyan emberek is megteszik, akiknek nincs kastélyuk vagy Rolex-órájuk, és nem mennek küldöldi szállodákba milliós számlákat felhalmozni. Ezek az emberek a saját lejáratásukkal együtt is kiállnak a Fidesz mellett úgy, hogy esetleg az állásukon kívül szemmel láthatóan semmilyen ellenszolgáltatást nem kapnak érte.

– Bárki magát konzervatívnak, jobboldalinak nevezi, és a korrupciónak ezt a szintjét elfogadja, ez nekem teljesen hihetetlen. Most a keresztényekről már nem is beszélek. Hogyan tekintheti magát egyáltalán kereszténynek valaki, aki ezt a lopást eltűri, aki ezt a megfélemlítést eltűri? Ugyanaz, amiért korábban a Gyurcsány-kormányt szidták, most hirtelen teljesen természetes. Az ellenzéket négy éven át nem hívják meg a közpénzen fenntartott állami televízióba, és ezt valaki elfogadja, aztán egy távoli fogalommal demokratának tartja, nekem ez felfoghatatlan. Nagyon elítélem, aki kiáll emellett a korrupt hatalom mellett, és sorsközösséget vállal vele. Ezt sürgősen át kell gondolni

– hívja fel a figyelmet az ellentmondásra.