Alföldi Róbert: Nincs mozgástér, nincs mit tenni, röhögnek a markukba azok, akik pontosan tudták, hogy mit csinálnak

2019. július 20., 15:39

Szerző:

Régi álma teljesült Alföldi Róbert rendezőnek, Ecuadorban megrendezhette Mozart Don Giovanniját. A rendező–színművész nemrég tért haza. A 24.hu-nak adott nagyinterjúban arról is beszélt, mennyit tanulhatnánk a dél-amerikai országtól.

Alföldi úgy véli, Ecuador rengeteg dologban előrébb tart, mint Magyarország. Elmondása szerint Ecuadorban nagyon erősen látható, hogy ki milyen származású, kik az indiánok, és kik más kultúrájúak, de „senki nem cseszeget senkit, boldogan elvannak egymással”.

– Nincsenek etnikai ellentétek, nincs kirekesztés. Ezt a nyitottságot, elfogadó, befogadó személetet is átültetném ide. Azt mondják, az óceán és az Egyenlítő közelsége barátságos, derűs, mosolygós, életszerető személyiséget csinál az emberből, még akkor is, ha a tengerszint felett kétezer méterrel hideg van esténként. Nap, hőség nálunk is van, már csak az óceánt kellene áthozni, hogy mi is normálisabbak legyünk

– jegyezte meg.

Fotó: Facebook

Az interjúban a kirekesztés kapcsán szóba került, hogy Alföldi Róbert korábban nehezményezte, hogy a kőszínházak nem vállaltak szolidaritást a független társulatokkal a kulturális tao eltörlésekor. A rendező ezután kapott hideget-meleget szakmán belül.

– A történések engem igazoltak. A kőszínházi igazgatók hallgatása sajnos nem azt jelentette, amiben sokan reménykedtek, hogy titokban elképesztő munkát végeznek azért, hogy mindenkinek jó legyen. De ez ma már tök mindegy. Az is tök mindegy, ha akkora támogatást kap egy intézmény, aminek csak a minimális részére lenne jogosult, és az is, ha egy intézmény csak a harmadát kapja annak, amire jogosult lenne

– állapította meg.

Közölte, hogy a színházak papírt kaptak ugyan, de pénzt még nem, vagy nem mindenki, de már ez is mindegy. 

– Nincs mozgástér, nincs mit tenni. Akkor kellett volna kiabálni. Mindenkinek. És tényleg mindenkinek, mert akkor lett volna ereje. Most már nevetséges duzzogni. Röhögnek a markukba azok, akik pontosan tudták, hogy mit csinálnak. És tegyük hozzá, semmit nem hallunk az anomáliákról, amik miatt állítólag ki kellett találni az új rendszert

– közölte.

Hozzátette, hogy akik nyíltan csaltak és loptak, azokkal nincs semmi problémájuk a pénzosztóknak.

– De azoknak, akik tisztességgel dolgoztak, viszont nem tagjai a Magyar Teátrumi Társaságnak, és esetleg más elveket vallanak, mint a szakmánk mostani vezetői, nem adja oda az állam a saját maguk által megtermelt pénzt. Helyettük olyanoknak adja, akik sokkal rosszabbul dolgoztak

– mondta.

Alföldi Róbert érdeklődésre azt felelte, hogy nem lát arra esélyt, hogy a magánmecenatúra beinduljon, és szerinte nem is érdemeljük meg.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.