Alföldi Róbert: Még 20 éve tuti van az Orbán-rendszernek, rengeteg szegény ember guruként tekint a miniszterelnökre

2018. december 19., 10:51

Szerző:

- Biztosan csodálatos és szabad élet lesz itt, amikor én 75-80 éves leszek. És örülni is fogok neki. De hogy ebben még van húsz év, az tuti - mondta a Magyar Narancsnak adott, eléggé pesszimista hangvételű interjújában Alföldi Róbert színész, színházi rendező. Alföldi szerint nem arra tart a világ, hogy ami Magyarországon van, „az egy furcsa, idegen test legyen Európában”.

- Egy ennyire durvuló kommunikáció, egy egyre durvuló valóság és egy minden szinten felépített, önző rendszer háromszor tudott itt kétharmadot szerezni

- mutatott rá a rendező. Szerint kisebbségben van a gondolataival, az előadásaira is azok járnak, akik hasonlóan gondolkodnak. Azonban fogalma sincs, hogy „aki effektíve retteg” egy kisvárosban a menekültektől, annak mit lehet mondani. – Ha már ott van a fejében, hogy ezek az idegenek jönnek és megerőszakolják az asszonyainkat, ezzel nem tudom mit lehet kezdeni.

Fotó: nyugat.hu/Vágvölgyi Róbert

Alföldi Róbert szerint húsz év múlva már nem is biztos, hogy Nemzeti Együttműködés Rendszerének fogják hívni a rezsimet. Úgy véli, nincs más út, el kell, hogy menjünk a falig.

- Rengeteg a szegény ember, akik ennek ellenére hisznek ebben a hatalomban, hisznek a vezetőben, ő a guru - utalt Orbán Viktor miniszterelnökre a rendező.

Alföldi úgy véli, „ezek az emberek elhiszik, hogy akik idejönnek, leigáznak minket, hogy az egész világ ellenünk van”.

A magyar színházak egy részét pénzügyi csőddel fenyegető kormányzati döntés, a kulturális tao-támogatás megszüntetése kapcsán a rendező saját szakmáját is keresetlen szavakkal illette. Szerinte a tao ügye pontosan leképezi azt, ami az országban történik bármely területen, és azt, ahogyan mi, magyar állampolgárok viseljük magunkat és viselkedünk egymással.

– És ez egy nagy totális vereség, és nem elsősorban a kormánnyal szemben. Ez a szakmám veresége (...) Kussolás van, mindenki sütögeti a pecsenyéjét

- tette hozzá. Alföldi Róbert név szerint említette Máté Gábort, a Katona József Színház igazgatóját, aki beállt a tao megszüntetése mögé, és egy interjúban azt mondta, hogy a tao kapcsán „hisztériázik” a szakma. A rendező megemlítette az Örkény Színházat és a Vígszínházat is, amelynek vezetői szintén hallgatnak, pedig közös megnyilatkozás kellett volna a szakmától.