Alföldi Róbert, Ferge Zsuzsa és Vekerdy Tamás is a Széchenyi Akadémia tagja lett

2018. november 28., 18:24

Szerző:

A Magyar Tudományos Akadémia által 1992-ben alapított Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia 2018. november 26-ai éves, rendes közgyűlésén új tagokat választott szakosztályaiba. Alföldi Róbert, Vekerdy Tamás, Ferge Zsuzsa is az új tagok között vannak – írja az MTA közleményében.

Fotó: Facebook
  • Az irodalmi osztály rendes tagjává választották Bari Károlyt, szenior tagjává Szakonyi Károlyt, tiszteleti tagjává pedig Bruck Edithet.
  • Az építőművészeti osztály tagja lett Nagy Iván (rendes tag), Lázár Antal (szenior tag) és Ján Stempel (tiszteleti tag).
  • A képző- és iparművészeti osztály új tagjai: Erdélyi Dániel (rendes tag), Nemes Judit (szenior tag), Sárváry Katalin (szenior tag), Zoltán Mária Flóra (szenior tag).
  • A mozgókép-és színházművészeti osztály tagja lett Alföldi Róbert (rendes tag) és Szász János (rendes tag).
  • A zenei alkotóművészeti osztály tiszteleti tagnak Heinz Holligert válaszotta.

A közgyűlésen a tagság szavazott az újonnan bevezetett címzetes tagsági formáról és első tagjairól is. Az új tagsági formát a szellemi élet olyan kiemelkedő személyiségeinek hozták létre, akik nem, vagy nem elsősorban alkotóművészek, ezért az alapszabály értelmében nem lehetnek rendes vagy tiszteleti tagok.

A Széchenyi Akadémia az MTA önálló társult testülete, amelynek az a feladata, hogy megjelenítse az irodalmi és művészeti élet sokszínűségében megvalósuló egységét. Működése azt a gondolatot testesíti meg, hogy a művész szellemi szabadsága és a művészi alkotómunka függetlensége sérthetetlen érték. A címzetes tagság szimbolikus jelentésének részeként a művészetek és tudományok összetartozását is kifejezi.

Az idei közgyűlésen címzetes tagnak Ferge Zsuzsát, Földényi F. Lászlót, Kenedi Jánost, Kornai Jánost, Szelényi Ivánt és Vekerdy Tamást választotta meg a közgyűlés.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.