Alaposan leiskolázta Palkovics Lászlót az MTA volt elnöke

2018. július 12. 11:47 - szerző: 168 Óra

Válasz a miniszternek címmel rövid írás jelent meg a csütörtöki Magyar Hírlapban. A szerző, Vizi E. Szilveszter orvos, farmakológus, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, aki többször részt vett a kötcsei polgári pikniken, és aki most Palkovics László szintén a Magyar Hírlapban megjelent interjújára reagált – szúrta ki az Index.

Vizi E Szilveszter
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

„Én nem értesültem sem az MTA által szervezett tüntetésekről, sem onnan elhangzó fenyegető nyilatkozatokról, de emlékszem arra, hogy mi történt 2005-2006-ban, mint hogy én voltam akkor az MTA elnöke" – írta Vizi.

A korábbi akadémiaelnök szerint a korabeli sajtó az MTA-t akkor ostromlott várhoz hasonlította, a tudományos szervezet érdekében akkoriban is többen felszólaltak a nyilvánosságban. A volt MTA-elnök Freund Tamás világhírű agykutató 2006-os Magyar Nemzetben megjelent cikkéből idéz a miniszternek:

„A kreatív tevékenység, a valódi, eredeti alkotás azonban sem a művészetben, sem a tudományban nem megrendelhető és kilóra nem mérhető. Egyet lehet csak tenni érdekében: optimális körülményeket biztosítani számára, és akkor már a puszta létével megszolgálta a befektetést. Ugyanakkor joggal reménykedhetünk abban, hogy ezekből az agyakból előbb-utóbb valami kipattan, amire világszerte büszkék lehetünk, és ami a kulturális-gazdasági felemelkedésünkhöz is hozzájárul.

Ez nem luxus vagy arisztokrata hobbi, hanem egyetlen módja, hogy rajta tartsuk Magyarországot a világ tudományos, kulturális térképén.

Ezek a gondolatok aktuálisak ma is” – zárta írását Vizi.

Freund június végén lépett ki a Professzorok Batthyány Köréből az MTA „államosítása" miatt. Hasonló döntést hozott Szathmáry Eörs világhírű evolúcióbiológus, aki az Indexnek adott interjújában részletesen elmondta, mi a gond azzal, hogy a jövőben a kormány döntené el, milyen alapkutatásra mennyi pénzt adnak. A kutatói szabadság, így az MTA függetlenségének épségét sértő kormányzati tervekről, a kutatók álláspontjáról és az erre adott palkovicsi reakcióról ebben és ebben a cikkünkben is bővebben olvashat.