Csomagolt fűszerek, foghíjas strandok, műanyag pultvédők és rengeteg fertőtlenítő – ilyen lesz az idei nyaralás, ha a vendéglátók betartják a turisztikai ügynökség ajánlásait

2020. május 6., 12:24

Szerző:

Húsz négyzetméteres pihenőtér minden strandolónak, plexi arcpajzs viselése a személyzetnek, steril, bontatlan zacskós fűszerek biztosítása a vendégeknek – ezeket az ajánlásokat is megfogalmazza a vendéglátók, éttermek, szálláshelyek és fürdők számára a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az idei nyárra, mint azt a hvg.hu szemlézte.

Hangsúlyozottan ajánlásokról van szó, tehát nem kötelező érvényű szabályokról – egyelőre, hisz az MTÜ nem hatóság, ám állami cég –, ugyanakkor részbeni bevezetésükre minden esély megvan. Lássuk a legfontosabbakat!

 

Maszk és plexi pultvédő, távolságtartó jelzések

A szálláshelyeknek vírusölő kézfertőtlenítési lehetőséget kell biztosítani a vendégterekben, de a bejáratnál, illemhelyeken, asztalokon is kell lennie, ahogy a személyzeti oldalon is: nekik ajánlott maszk vagy plexi arcvédő pajzs viselése, illetve műanyag pultvédő felszerelése, ahogy egyébként ma a dohányboltokban is tapasztalható. 

Kérésre

a vendégnek is maszkot kell biztosítani.

A munkaállomásokat egymástól 1,5 méter távolságra célszerű kialakítani, a pulton kívül pedig 1,5 méterenként jól látható jelzésekkel igazítani a vendégeket a távolság betartására. A hoteleknek ajánlott a liftek befogadóképességének korlátozása is, hogy az emberek tudják tartani az 1-1,5 métert.

 

Másfél méteres orrtávolság, négy felnőtt egy asztalnál, csomagolt ízesítők

Az éttermekben és a vendéglátó egységekben a személyzetnek maszk vagy plexi arcvédő pajzs viselésének kötelezővé tétele ajánlott. A felszolgálásban részt vevők minimalizálják a kontaktust a vendégekkel, kesztyű, maszk használata pedig legyen kötelező – kéri az MTÜ. Ajánlott a foglalások maximalizálása egy-egy idősávban a zsúfoltság elkerülésére.

A vendégek pedig úgy üljenek, hogy a szomszédos asztaltársaságban ülő vendégektől az orrtávolság legalább másfél méter legyen.

Egy asztaltársaságnál legfeljebb 4 felnőtt és gyermekek ülhetnek le. Várakozó vendégek esetén szakaszos beengedés az ajánlott, mely során minimum 1,5 méteres távolságot kellene tartani. A cukor-, a fűszertartók, a tipikus közös használatú eszközök mellett kérhessen a vendég ún. „kis zacskós”, egyenként csomagolt, sterilizált fűszereket, édesítőket, vagy minden vendég távozása után az asztali patika fertőtlenítése.

A felszolgálásra kerülő ételeket a konyhától egészen az asztalon való elhelyezésig tányértakaró védje.

 

Mindenki kapjon 20 négyzetmétert

A fürdőegységek, strandok, wellnessek egész területére érdemes és célszerű a befogadóképesség korlátozását elrendelni. Csak olyan kültéri és beltéri medencék legyenek üzemeltethetőek, amelyekben személyes felügyelettel biztosítható a vendégek közötti legalább 1,5 méteres távolság.

Javasolt a pihenőterek berendezési tárgyainak számát is minimálisra csökkenteni, a pihenőágyakat legfeljebb 2 darabonként minimum 1,5 m távolságra kellene elhelyezni. A szabadtéri pihenőterület 1 főre vonatkozó 8 négyzetméteres egységét javasolt 20 négyzetméter per főre emelni, ezek alapján kiszámolni az egyidejű befogadóképességet.

 

Természetesen mindezt rendszeres fertőtlenítés mellett. Továbbá az MTÜ javasolja

a gőz-, és szauna, jakuzzik, pezsgőfürdők, vízi attrakciók, élményelemek (leszámítva a csúszdákat) lezárását, 

kötelező papucsviselést. A szabályok betartását az adott hely saját személyzetének kell ellenőriznie, írja az MTÜ.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.