„Ahol most tartunk, az a mindenkori kormányok közös felelőssége” – Az otthonápolást végzőkért tüntettek a Kossuth téren

2018. szeptember 28., 18:32

Szerző:

Megközelítőleg száz ember ment el az otthonápolást végzőkért tartott tüntetésre péntek délután a Kossuth téren. A demonstráció annak a tüntetéssorozatnak a része, amelyek az érdekvédő szervezetek – a CSEVE Közhasznú Egyesület, a Lépjünk, hogy léphessenek! és az aHang – méltó megélhetést nyújtó fizetséget követelnek az ápolási díjon lévő otthonápolóknak, akik az év 365 napján 24 órában gondozzák a szeretteiket.

Magyarországon ma több mint 45 ezer ember ápolja otthon gyermekét, idős hozzátartozóját 24 órában az év 365 napján, szabadság, szünet nélkül. Az ő „fizetésüknek" az alapösszege a 2010. évi 28 500 forinthoz képest 2018-ra 32 600 forintra, az emelt összegű ellátás 37 050 forintról 44 250 forintra emelkedett. Ezzel egyidejűleg bevezetésre került a legsúlyosabb állapotú hozzátartozókat ápolók részére a kiemelt ápolási díj, amelynek havi összege 2018-ban 58 680 forint.

Az érdekvédő szervezetek azonnali 50 ezer forintos emelést követelnek minden kategóriában. Ha ez nem történik meg – hangzott el a tüntetésen – október 26-án újra az utcára vonulnak. Akkor a Pénzüógyminisztérium előtt fognak demonstrálni.

Az otthonápolást végzők sorsa tárca volt szeptember 17-én az Országgyűlés első őszi ülésnapján is, amikor Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője felhívta a figyelmet, hogy egy otthonápolást végzőnek 17 évet kell dolgoznia azért a karóráért, amelyet Orbán Ráhel villantott a Fidesz kötcsei piknikjén. Válaszában Rétvári Bence, az Emmi államtitkára jelezte, hogy amíg 2010 előtt nem emelkedett az otthonápolási díj, az Orbán-kormány volt az, amelyik bevezette az emelt összegű ellátást. A politikus szerint ennek az összege, az 58 680 forint kevesebb, mint amennyit a kabinet szeretne adni, de az érintett szervezetekkel egyeztetve már dolgoznak a megoldáson. A pénteki tüntetéshez időzítve az Emmi ki is adott egy erről szóló közleményt, a tárgyalópartnerként kezelt érdekvédő szervezetek között azonban sem, a CSEVE-t, sem a Lépjünk!-et, sem az a Hangot nem említette. Az egyik felszólaló a tüntetésen elmondta, hogy ahol most tart a helyzet, az nem csak a mostani, hanem a mindenkori kormányok felelőssége, és a Fideszben is akadnak, akik támogatják a törekvéseiket. Más kérdés – fűzte hozzá –, hogy ők miért nem adnak hangot ennek a támogatásnak.

 A tüntetésről élőben közvetítést adtunk a Facebookon. Ezt a lenti videón nézhetik meg.