„Ahol kizárólag politikai önkény által vezérelve lehet megszüntetni mesterképzést, ott egész egyetemek juthatnak hasonló sorsra"

2018. október 17., 17:54

Szerző:

Az ELTE Társadalomtudományi Kar doktorandusz hallgatói tiltakoznak a magyar felsőoktatás és a tudományos élet elleni sorozatos támadások ellen – tették közzé a 25 hallgató által jegyzett közleményt egy Facebook-bejegyzésben.

A hallgatók azt írják, hogy megdöbbenéssel értesültek a kormány döntéséről, ami alapján megszűnik Magyarországon a társadalmi nemek képzés. Úgy vélik, hogy mind a döntés tartalma, mind pedig a döntéshozatal módja egy olyan sorozatba illeszkedik, amely egyértelműen a tudományos élet autonómiája elleni támadássorozatként értelmezhető.

– Abban az országban, ahol bármilyen szakmai egyeztetés és tervezés nélkül, kizárólag politikai önkény által vezérelve lehet megszüntetni egyik napról a másikra egy korábban akkreditált egyetemi mesterképzést, ott nem tudhatjuk, hogy másnap milyen szakok, karok, kutatóintézetek, netán egész egyetemek jutnak hasonló sorsra. Olyan országban szeretnénk élni, kutatni, tanítani, amely nem ellenségnek, hanem értéknek tekinti a magyar tudományos intézetekben és műhelyekben folyó munkát

– állapítják meg.

A közlemény aláíróit a történtek megerősítik abban, hogy a tudományos munkában még a korábbinál is nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a nők és férfiak társadalmi helyzetének és lehetőségeinek kutatására.

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.