Elbontanák az Agrárminisztérium egy részét, hogy alá mélygarázs épülhessen

Elbonthatják a Kossuth téren álló Agrárminisztérium egy részét, mivel egy háromszintes mélygarázst terveznek építeni az épület alá.

2020. december 3., 21:21

Szerző:

Az építészeti terveket a Partizán szerezte meg, a tervek valódiságát megerősítette a csatorna csütörtöki műsorában Wachsler Tamás, a Kossuth tér átépítéséért felelős Steindl Imre Program vezetője is - írja a 444.hu.

 

 

Az Agrárminisztérium épülete  a legrégebb óta használatban lévő kormányzati épület az országban: 1885 és 1887 között épült Bukovics Gyula tervei alapján. A Kossuth tér felé néző homlokzathoz a tervek szerint nem fognak hozzányúlni, de így is jelentős átalakítást terveznek: a Kozma Ferenc utca felőli oldalon ugyanis egy passzázst vájnának az épülete, amely jelenleg csak a Kossuth tér felé nyílik meg. 

Csomay Zsófia, Ybl-díjas építész a Partizánban azt mondta, amennyiben egy nagyobb részt bontanak el, az azzal járhat, hogy kicserélődnek régi anyagok, az egykori faelemek helyére modern, vasbeton anyagok kerülnek, amitől az egész épület megváltozhat. Az építésznek a tervekkel kapcsolatban a legkomolyabb gondja, hogy nagyon sokba fog kerülni, a három szintes mélygarázs kialakítása komoly technikai kihívás lesz. Költségvetési számításokat még nem ismerni, de az építész szerint több tízmilliárd forintos nagyságrendről lehet szó.

Wachsler Tamás szerint az épület eredeti problémája az, hogy nem alkalmas irodaháznak: a belső irodákba se természetes fény, se levegő nem jut be.

Csomay szerint a mélygarázs kifejezetten rossz ötlet, mert bevonzhatja az autóforgalmat.

 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.