Agócs János lett az Országos Roma Önkormányzata új elnöke, üdvrivalgás követte Farkas Flórián lemondását

2019. december 3., 19:15

Szerző:

Agócs Jánost, a Fiatal Romák Országos Szövetségének (Firosz) képviselőjét választotta meg az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökévé a szervezet képviselő-testülete kedden Budapesten.

A 47 tagú testület alakuló ülésén 46 képviselő jelent meg. A Népszava azt írja, hogy egyedül Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, fideszes országgyűlési képviselő hiányzott az ülésről. A lap szerint Farkas Flórián a távolból megüzente, hogy november 20-i hatállyal lemondott mandátumáról az országos önkormányzatban,

a bejelentést pedig hatalmas üdvrivalgás fogadta.

Az új elnököt 31 igen szavazattal választották meg. Agócs Jánost a Firosz mellett a Phralipe és a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete is elnöknek jelölte. A Lungo Drom Csóka Jánost jelölte elnöknek, de a jelöltsége nem volt elfogadható, mert a szükséges 16 helyett csak 14-en támogatták.

Agócs János megválasztása után tapsvihar tört ki az ORÖ ülésén, amelyet a fővárosi Dohány utcai székházban tartottak. A frissen megválasztott elnök azt mondta: célja, hogy az ORÖ közfeladatait maradéktalanul elvégezze. A társadalmi felzárkózásban együtt kívánnak dolgozni a kormánnyal, amellyel együttműködési megállapodást kötnének. Az elnök ehhez kérte a képviselők támogatását.

Az októberi roma országos nemzetiségi választás eredménye alapján az ORÖ-ben a Lungo Drom 20, a Firosz 18, az RPM 5, a Phralipe 4 mandátumot szerzett.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.