Aggodalommal figyelik az MTA körüli fejleményeket külföldön élő magyar professzorok

2019. február 21. 13:56 - szerző: 168 Óra/MTI

A sikeres alapkutatás előfeltétele a sikeres alkalmazott kutatásnak - hangsúlyozzák Lovász Lászlónak, az MTA elnökének írt levelükben amerikai és európai magyar professzorok.

Mint írják, aggodalommal figyeljük az MTA jövője körüli fejleményeket és tárgyalásokat. Ehhez a párbeszédhez szeretnénk konstruktívan hozzájárulni néhány tény közreadásával. A levél aláírói a fizikai tudományok területén évtizedek óta dolgozó amerikai és svájci egyetemi professzorok. Az aláírók közül többen start-up vállalkozások alapítói.

- Az alapkutatások és az innováció támogatása a legtöbb nyugati országban világosan elválik egymástól, az innováció csak a bevétel elenyésző hányadát fedezi, az alapkutatás döntéshozói a tudósok, az alapkutatók megítélésében nem játszik számottevő szerepet a szabadalmaik száma - olvasható a levél legfontosabb gondolatait összegezve az MTA csütörtöki közleményében.

Az MTA honlapján is olvasható dokumentum szerint a professzorok egyetértenek abban, hogy Magyarországon fontos erősíteni az innovációs törekvéseket, viszont az innováció fejlesztése egy komplex feladat, amelynek az érdekeltek közötti olyan konstruktív egyeztetésre kell épülnie, ahol a javaslatok tanulmányokkal és tényekkel vannak alátámasztva.

- Az állam az alapkutatást meghatározóan fontosnak tartja, és ezért a tudományos kutatásra költött alapok döntő részét erre fordítja - írják a professzorok.

Kitérnek arra is, hogy az alapkutatás döntéshozói a jelentősebb nyugati országokban a tudósok. A parlamenti költségvetés keretszámai szabják meg, hogy az adófizetők pénze milyen arányban kerül alap- és alkalmazott kutatásra. Azonban e kereteken belül már nem az állam, hanem kutatói tanácsok és programmenedzserek döntenek arról, hogy az alapkutatásban melyik kutató, kutatócsoport és projekt kapjon támogatást - fejtik ki.

Rámutatnak arra, hogy az innovációs kutatások bevételei a működési költségeknek csak nagyjából 1 százalékát képesek fedezni. Emiatt Nyugaton nem is teszik a kutatócsoportok működését vagy struktúráját függővé az innovációs tevékenységüktől és szabadalmaik számától.

- Az innováció vállalkozói szférája rendkívül kockázatos és csak egy kifejlett vállalkozói ökoszisztémán belül működik- olvasható a levélben, amelynek aláírói azt remélik, hogy gondolataikkal segíteni tudnak abban, hogy az magyarországi párbeszéd és döntések szélesebb alapokra és tényekre legyenek építve.

A teljes levél és az aláírók névsora az mta.hu oldalon olvasható.