Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Aggodalommal figyelik az MTA körüli fejleményeket külföldön élő magyar professzorok

2019. február 21. 13:56 - szerző: 168 Óra/MTI

A sikeres alapkutatás előfeltétele a sikeres alkalmazott kutatásnak - hangsúlyozzák Lovász Lászlónak, az MTA elnökének írt levelükben amerikai és európai magyar professzorok.

Mint írják, aggodalommal figyeljük az MTA jövője körüli fejleményeket és tárgyalásokat. Ehhez a párbeszédhez szeretnénk konstruktívan hozzájárulni néhány tény közreadásával. A levél aláírói a fizikai tudományok területén évtizedek óta dolgozó amerikai és svájci egyetemi professzorok. Az aláírók közül többen start-up vállalkozások alapítói.

- Az alapkutatások és az innováció támogatása a legtöbb nyugati országban világosan elválik egymástól, az innováció csak a bevétel elenyésző hányadát fedezi, az alapkutatás döntéshozói a tudósok, az alapkutatók megítélésében nem játszik számottevő szerepet a szabadalmaik száma - olvasható a levél legfontosabb gondolatait összegezve az MTA csütörtöki közleményében.

Az MTA honlapján is olvasható dokumentum szerint a professzorok egyetértenek abban, hogy Magyarországon fontos erősíteni az innovációs törekvéseket, viszont az innováció fejlesztése egy komplex feladat, amelynek az érdekeltek közötti olyan konstruktív egyeztetésre kell épülnie, ahol a javaslatok tanulmányokkal és tényekkel vannak alátámasztva.

- Az állam az alapkutatást meghatározóan fontosnak tartja, és ezért a tudományos kutatásra költött alapok döntő részét erre fordítja - írják a professzorok.

Kitérnek arra is, hogy az alapkutatás döntéshozói a jelentősebb nyugati országokban a tudósok. A parlamenti költségvetés keretszámai szabják meg, hogy az adófizetők pénze milyen arányban kerül alap- és alkalmazott kutatásra. Azonban e kereteken belül már nem az állam, hanem kutatói tanácsok és programmenedzserek döntenek arról, hogy az alapkutatásban melyik kutató, kutatócsoport és projekt kapjon támogatást - fejtik ki.

Rámutatnak arra, hogy az innovációs kutatások bevételei a működési költségeknek csak nagyjából 1 százalékát képesek fedezni. Emiatt Nyugaton nem is teszik a kutatócsoportok működését vagy struktúráját függővé az innovációs tevékenységüktől és szabadalmaik számától.

- Az innováció vállalkozói szférája rendkívül kockázatos és csak egy kifejlett vállalkozói ökoszisztémán belül működik- olvasható a levélben, amelynek aláírói azt remélik, hogy gondolataikkal segíteni tudnak abban, hogy az magyarországi párbeszéd és döntések szélesebb alapokra és tényekre legyenek építve.

A teljes levél és az aláírók névsora az mta.hu oldalon olvasható.