Elkeserítő: a Facebookon, a lakossságtól kér pénzt védőfelszerelésre, élelemre és mosásra a mentődolgozók szövetsége

2020. március 23., 17:00

Szerző:

A Facebookon kezdett gyűjtésbe a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége, ugyanis se védőfelszerelésből, se megfelelő (FFP2 és FFP3) arcmaszkból nincs nekik elég. A bejegyzés szerint tárgyi és pénzügyi adományt is elfogadnak:

(A hvg.hu nyomán)

Frissítés: Az alábbi közleményt az Országos Mentőszolgálat juttatta el szerkesztőségünkbe, amelyet változtatás nélkül közlünk.

"A 168ora.hu online felületén 2020. március 23-án megjelentetett, mentőkről szóló cikkének („Elkeserítő: a Facebookon, a lakossságtól kérnek pénzt védőfelszerelésre, élelemre és mosásra a mentők”) címe és egyes állításai (“se védőfelszerelésből, se megfelelő (FFP2 és FFP3) arcmaszkból nincs nekik elég”) nem  felelnek meg a valóságnak. 

Ezekkel szemben a valóság az, hogy az Országos Mentőszolgálat számára kiemelt fontosságú a mentődolgozók egészségének védelme, az érvényes eljárásrendek szerint használatos egyéni védőeszközök, fertőtlenítő szerek országszerte rendelkezésre állnak. Az egészségügyi beszerzések folyamatosak, azoknak nincs pénzügyi akadálya. A készletgazdálkodás napi szinten irányított ütemben zajlik.  

A címben továbbá megtévesztő az, hogy a „mentők” kérik a lakosság segítségét. Ezzel szemben a valóság az, hogy a cikk tárgyát képező posztot a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége tette közzé, mely az Országos Mentőszolgálattól független szervezet, és rálátással, valamint valós információkkal az Országos Mentőszolgálat készleteire vonatkozóan nem rendelkezhet. 

Tekintettel arra, hogy a cikk valótlan állításai kifejezetten alkalmasak a betegek egészségügyi ellátásba vetett bizalmának megingatására, ami egyes esetekben a túlélés, gyógyulás alapfeltétele lehet, kérjük a fenti helyreigazítás teljes terjedelmű leközlését.

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.