Meglepően kevesen támogatták adójuk 1 százalékával a Fidesz-közeli alapítványokat

A Századvéget például 5 adózó, Schmidt Mária alapítványát 14 ember patronálta.

2019. szeptember 17., 08:48

Szerző:

Az online adóbevallás miatt a korábbinál jóval kevesebben ajánlják fel személyi jövedelemadójuk 1 százalékát az erre jogosul civil szervezeteknek. Az adóhivatal (NAV) által hétfőn közzétett adatok szerint az idén (a tavalyi adóév után) 1,69 millió ember élt a lehetőséggel, ami az egy évvel korábbinál is százezerrel kevesebb – írja a G7 gazdasági portál.

A legkedveltebb alapítványok összetételében és sorrendjében – ahogy évek óta – ezúttal sem volt jelentős változás. A legtöbb pénz most is a Heim Pál Gyermekkórháznak jutott, a második helyre pedig a tavaly még harmadik Bátor Tábor jött fel. Nagyot ugrott előre az ezúttal ötödik Magyar Gyermekmentő Alapítvány, amely közel két és félszer annyit gyűjtött össze az 1 százalékokból, mint egy évvel korábban.

Az emberek legnagyobb számban a beteg gyerekeket és az állatokat segítő alapítványokat támogatják.

Sokszor még akkor is, ha ezekről kiderül, hogy valami nagyon nincs rendben körülöttük.

A Daganatos.hu Alapítvány például ezúttal is a negyedik helyen végzett 92,4 milliós bevétellel, és top 10-es lett a Gyermekmentő Támogató Alapítvány is, holott korábban a 444 tényfeltáró cikkben mutatta be, hogy tevékenységük messze nem az, amit a nevük alapján sejtene az adományozó.

A nem egészségügyi, illetve gyerekeket segítő és vallási szervezetek közül az Átlátszónet Alapítvány volt a legnépszerűbb, nekik több mint háromezren utalták az egy százalékukat bő 24 millió forint értékben. Hasonló számú támogatója volt a Greenpeace-nek, a Tilos Kulturális Alapítványnak és a TASZ-nak is, ezek azonban némileg kisebb összeghez, 15-20 millió forinthoz jutottak ebből a forrásból.

Ezzel szemben A nyíltan Fidesz-párti Civil Összefogás Közhasznú Alapítványt például 257-en tartották támogatásra érdemesnek, és így 1,57 millió forintot szedtek össze, míg a felcsúti fociakadémiát fenntartó, Orbán Viktor által alapított Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány 42 embertől 592 ezer forintot kapott. A kormányhoz közelálló szellemi központok sem teljesítettek jobban.

A Századvég Politikai Iskola Alapítvány öt felajánlótól alig több mint 50 ezer forinthoz jutott,

a Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványt (KKETTK) pedig 14 ember támogatta.