Áder maradhat még egy ciklusra

2016. december 20. 12:08

Az Atv.hu értesülése szerint a köztársasági elnök hosszabb beszélgetést folytatott Kövér Lászlóval, majd felhívta Orbán Viktort és közölte, hogy vállalna még egy ciklust, ha a Fidesz őt jelölné államfőnek.

A atv.hu forrásai szerint az októberi 2-i népszavazás környékén komoly bizalmi válság alakult ki a miniszterelnök és Áder között, az államfő ugyanis nem volt hajlandó a köztelevízióban mozgósító beszédet mondani egy nappal a népszavazás előtt, inkább a globális vízügyi nehézségekről beszélt. Az érvénytelen referendum után készen állt rá, hogy elhagyja a Sándor palotát, ha nem érkezik számára határozott jelzés Orbán Viktor részéről, hogy örülne, ha Áder folytatná.

Áder utódjának eddig Kövér Lászlót és Balog Zoltánt emlegették, előbbinek azonban meg kellene válnia a Fidesz választmányi elnökségi posztjától, és búcsút kéne mondania a napi politizálásnak, utóbbival szemben pedig állítólag az ad okot az aggodalomra, hogy akkor mind a három legfőbb közjogi méltóság református lenne, ami ellenérzéseket szülne a katolikus egyház vezetői körében.

Az atv.hu információi szerint fordulatot jelentett Áder János számára Orbán Viktor nyilatkozata, miszerint csak rajta múlik, vállalja-e a második ciklust. Az államfő – miután hosszabb beszélgetést folytatott Kövér Lászlóval –, jelezte Orbán Viktornak: ha a Fidesz részéről felkérés érkezik hozzá, kész még egy ciklusra vállalni a köztársasági elnökséget.

A Fidesz elnöksége kedden és szerdán, a dobogókői ülésén ezt a kérdést is tárgyalni fogja.