Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Totális ellentmondásba került a kormánnyal Áder János a szénerőművek bezárása ügyében, de Mészáros Lőrincék már helyezkednek

2019. október 10. 17:05 - szerző: Unyatyinszki György

Noha nincs nyilvános kormányzati döntés arról, hogy Magyarország kivezetné 2030-ig a szénalapú energiatermelést – ez szigorúan kormányzati hatáskör –, ennek ellenére Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón nem talált kivetnivalót abban, hogy Áder János köztársasági elnök szeptember végén az ENSZ közgyűlésén arra tett ígéretet, hogy az ország felhagy a szénerőművek használatával.

A köztársasági elnöknek nincs jogköre ilyen nemzetstratégiai, gazdasági döntések meghozatalára. Gulyás Gergely szerint viszont Áder János köztársasági elnök az alkotmányunk alapján Magyarországot képviseli, arra már nem adott választ, hogy gazdasági kérdésekben erre mégis miért került sor.

„A köztársasági elnök megnyilatkozásai minden vita felett állnak.”

– mondta a miniszter.

A kérdés azért is szorul tisztázásra, mert sajtóértesülések szerint Mészáros Lőrinc kormányközeli milliárdos lánya, Mészáros Beatrix az Opus Global Nyrt. képviseletében találkozott kormányzati tisztviselőkkel a széntüzelésű Mátrai Erőmű eladása miatt. Gulyás Gergely kérdésünkre közölte, hogy nincs tudomása ilyen találkozóról – Áder korábbi szavairól sem volt –, hozzátette, hogy kormánydöntés sincs az erőmű eladásának ügyében.

Kérdésünkre, hogy lehet-e összefüggés Áder János bejelentése, valamint a szavai alapján értékét vesztő erőmű eladás között, Gulyás Gergely azt mondta, hogy ő nem lát ilyen összefüggést. Megjegyezzük, az eladás úgy merült fel Mészárosék részéről, hogy előtte 11 milliárd forint osztalékot is kivettek a cégből.

Cseresnyés Péter államtitkár augusztusban még arról tájékoztatta Szél Bernadett független országgyűlési képviselőt, hogy Magyarországnak stratégiai kérdés a Mátrai Erőmű működtetése, hosszabb távon számolnak vele, ami ellent mond Áder János ígéretének.